Våbenhvile træder i kraft fredag morgen

Israel og Hamas er nået til enighed om en våbenhvile, der skal træde i kraft fredag morgen kl. 6.

Det er det engelske BBC, der rapporterer om dette. En fremtrædende israelsk talsmand har bekræftet oplysningen over for Reuters.
Nyheden om våbenhvilen fremkom, efter at Israel og Hamas var begyndt at overholde en fem timer lang humanitær våbenhvile, der begyndte kl. 10 torsdag morgen.
Våbenhvilen blev proklameret i Cairo med deltagelse af chefen for den israelske Shin Bet- efterretningstjeneste, Yoram Cohen, og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas. Parterne mødtes i separate værelser. Også Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, deltog i forhandlingerne.

Israel har sagt, at det vil gøre gengæld, hvis Hamas bryder våbenhvilen.

Delegationer fra Israel og Hamas ankom til Cairo tidligt i dag for at fortsætte våbenhvile-drøftelserne, der skal afslutte den 10 dage gamle kamp.
Tidligere blev en egyptisk udarbejdet våbenhvile accepteret af Israel, men afvistes af Hamas.

Ifølge Egyptens udenrigsminister, Sameh Shukri, er en våbenhvile den eneste farbare vej til at standse “en utålelig humanitær situation i Gaza”.
Planen er blevet endosseret af Den arabiske Liga og EU.
Shukri siger, at “vi håber, at den erklærede fem-timers våbenhvile vil blive forlænget, og at “alle parter vil acceptere det egyptiske fredsinitiativ, der nu har været på bordet i flere dage”.
Egypten, som i 1979 blev det første arabiske land, der underskrev en fredsaftale med Israel, har ofte været mægler mellem Israel og Hamas.

Israelske landstyrker i Gaza
Det er nu blevet afsløret, at israelske landstyrker har kæmpet i Gaza-striben, lige siden militæroperationen “Protective Edge” begyndte for halvanden uge siden.
Styrken er specialenheden “Shayetet 13”, og dens aktivitet i Gaza er først blevet afsløret efter at flere soldater fra denne gruppe blev sårede i forrige uge.
Størstedelen af dens operationer er imidlertid forblevet under “krigens tåger”.