Landoperation indledt i Gaza – Raketangreb fortsætter

Den længe ventede israelske landoperation indledtes, da tusinder af israelske soldater krydsede grænsen til Gaza-striben natten til fredag og indledte en afgørende fase af krigen mod Hamas.

Til trods for den nye udvikling forsatte raketangrebene fra Gaza mod Israel. Over 50 raketter blev sendt mod byer i det sydlige Israel Kl. 9 nu ti lmorgen brølede alarmsirenerne i Dimona, hvor Israels atomreaktoer befinder sig, samt i byerne Ashkelon, Beersheba. Arad, Yeruham, Gan Yavne, Ofakim, Tel Aviv, Kiryat Gat og Ashdod .
Et stort antal af de indflyvende raketter blev skudt ned af “Iron Dome”-luftforsvarssystemet.

Oplysningen fra Cairo om, at en våbenhvile skulle indledes fredag morgen, var formentlig for at lægge et røgslør over den israelske landoffensiv.
Kl. 3 i nat blev en 20-årig israelsk soldat dræbt under landoperationen i den nordlige del af Gaza. Det undersøges nu, om han blev dræbt ved “venlig ild”.

Yderligere 18.000 soldater af reserven er blevet indkaldt.

En israelsk miliær talsmand oplyser, at mellem torsdag kl. 20 og fredag kl. 6 morgen har det israelske luftvåben ramt 143 mål, heriblandt 20 raket-afskydningsramper.
På palæstinensisk side rapporteres, at 10 personer blev dræbt og snesesvis sårede, hovedsageligt ved artilleribeskydning før landstyrkerne gik ind i Gaza.

Blandt de israelske mål i Gaza er et antal tunneller, hvoraf mange ligger dybt under jorden og når frem til israelsk område. Gennem en af tunnellerne, der havde udgang i  kibbutz Sufa, var der planlagt et masse terrorangreb mod israelske civilpersoner.
13 Hamas-mænd blev afslørede, da de kl. 4 om natten var på vej ud af tunnellen og blev angrebet  af soldater og fra luften.
– Vi neutraliserede truslen, siger den israelske militære talsmand, brigedegeneral Moti Almoz. Terroristerne havde planlagt enten at kidnappe israelske civilpersoner eller at dræbe så mange
som muligt.

Hamas udtaler, at det ikke er skræmt af den israelske landoperation, og at Israel “ikke har lært noget fra de tidligere operationer “Cast Lead” i 2008 og “Pillar of Defense” i 2012.
– Modstanden er helt forberedt på landoperationen – mange overraskelser afventer fjenden, siger Hamas talsmand, Husam Badran.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, der repræsenterer den palæstinensiske side af forhandlingerne med Israel, mødes idag i Cairo med Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, og fortsætter derfra til Istanbul for at møde den tyrkiske statsminister, Reccep Yayip Erdogan, som led i våbenhvile-bestræbelserne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Egyptens udenrigsminister. Sameh Shoukry, har stærkt kritiseret Hamas. Han siger, at Hamas kunne have reddet mindst 40 palestinenseres liv, hvis det havde indvilget i en våbenhvile, forslået af Cairo og accepteret af Israel.