Uhyggeligt spændende

s15_hhBesættelseJeg må indrømme, at denne bog var noget af et chok for mig. Selvfølgelig burde titlen have advaret mig, og jeg har også før læst tilsvarende beretninger – men alligevel.

Bogen er Jan Brus Pedersens personlige fortælling om, hvordan han hvirvles ind i et dæmonisk univers, hvor onde ånder viser sig for ham, plager ham og søger at besætte ham. Det starter på en måde allerede i barndommen med legen ”Ånden i glasset”, og da han som voksen begynder at interessere sig for åndelige ”tilstedeværelser”, tager begivenhederne hurtigt fart – alt for hurtigt.
Hvis man nærer en vis skepsis over for ”den slags”, så er denne bog lige, hvad man har brug for. Beretningen bliver endnu mere troværdig af, at Jans familie og flere andre gennem hele bogen i korte afsnit fortæller, hvordan de oplevede forløbet.
Jans kontakt med det psykiatriske system er et kapitel for sig. Man kan ikke lade være med at tænke på forfatteren Thomas Teglgaard, der som læge på en psykiatrisk afdeling fik ørene i maskinen, fordi han antydede, at åndelige besættelser er en realitet, man bør tage højde for. Gad vide, hvor mange stakler der sidder på en psykiatrisk afdeling, når de i virkeligheden har brug for Gud til at jage deres dæmoner væk? Det er forstemmende at tænke på.
Bogen er uhyggelig, men også fængslende. Man læser den i ét stræk som en spændende roman. Den må varmt anbefales til alle – dog ikke børn – for vi har alle brug for at blive mindet om de barske realiteter bag vores ”normale” tilværelse.
Det er også oplagt at forære bogen til mennesker, som på den ene eller den anden måde interesserer sig for spøgelser/det åndelige/ det okkulte. Jeg er allerede kommet i tanker om én, jeg kender, som kan fornemme åndelige tilstedeværelser. Han skal have en advarsel.
Helge Hoffmann

Jan Brus Pedersen:
Besættelse og befrielse
152 sider – 149,95 kr. – Lohse