Etisk krimi med stof til dialog

s15_jcHedagerRomanAnmeldt af Josua Christensen

Enhver krimi må have en skurk og en detektiv. Enhver krimi med respekt for sig selv må nødvendigvis gøre noget ved den første del af udsagnet.

Tæl på fingrene følger krimigenren så langt, at der foregår forbrydelser, som skal opklares, men så holder triviallitteraturen også op. Som biskop Steen Skovsgaard skriver bag på bogen, så sætter den fokus på abortens dilemmaer og problemstillinger, og det giver denne krimi et etisk præg. Skurken er egentlig heller ikke så skurkagtig, i hvert tilfælde handler det ikke om personlige gevinster, men om samfundsrevselse.
Abortterroristen, som forbryderen kaldes, udsøger sig læger og andre, som har medvirket til aborter, og tatoverer ”dræber” på håndryggene og klipper deres fingre af. Denne makabre adfærd retfærdiggøres af lægernes drab på tusindvis af ufødte børn, med forøget risiko for brystkræft som følgevirkning. Samtidig sætter forbryderen også fokus på fortielser af de psykiske eftervirkninger, som de provokerede aborter har.
Det er ikke verdenslitteratur. Der er for mange utrolige og utroværdige sammentræf; møder mellem personer, som alle sammen har personlige erfaringer med abort og kan argumentere for den ene eller anden problemstilling ved emnet. Men abortemnet er belagt med en form for omvendt tabu. Den frie abort har så at sige ryddet ethvert etisk forbehold til side. Det er på det nærmeste umuligt at trænge igennem medierne med en antydning af de problematiske forhold ved aborten – ikke så underligt, når man tænker på, hvor tæt det går på etikken.
Romanens værdi skal derfor anskues i et dialogisk perspektiv frem for et litterært. Den er værd at læse, fordi den stiller spørgsmål ved det konsekvensløse fravalg af liv.

 

Jørgen Hedager Nielsen: Tæl på fingrene
219 sider • 249,95 kr.
Lohse