Hamas i Cairo – som et såret dyr

Med sine uopfyldte krav i Cairo, blev Hamas nødt til at starte en ny runde af raketangreb mod Israel for at redde ansigt, skriver klummeskriveren Ron Ben-Yishai i avisen “Yediot Aharonot”.
– Hamas er i en desperat situation, skriver han. Efter 1800 dødsofre og en ufattelig ødelæggelse, som efterlod en fjerdedel af indbyggerne hjemløse, har de egyptiske mæglere og Israel nu krævet en tilbagevenden til den forståelse, der blev opnået under den sidste kamprunde for et par år siden, operationen “Pillar of Defence” – en tilstand af ro og en stabil våbenhvile.

Ben-Yishai fortsætter:
– I en sådan situation har Hamas ikke opnået noget udover en lempelse af forskellige restriktioner, som Israel alligevel ville være gået med til, herunder en udvidelse af Gazas fiskezone og en øgning af leverancer af madvarer og medicinsk udstyr til Gaza. Hamas har ikke fået noget af Egypten eller Israel, som berettiger 28 dages kampe, en næsten månedlang krig, der var på Hamas’ initiativ og med dets afvisning af fem humanitære våbenhviler til benefice for det folk, som det foregiver at kæmpe for.

Videre skriver han:
– Hamas kæmper for sit liv og vil ikke kunne overleve som en bevægelse, hvis det ikke sikrer gennemførelsen af det lovede. Det er derfor, at gruppen og andre organisationer i Gaza handler som sårede dyr og samler det, der er tilbage af dets raketter i håb om at forbedre dets stilling ved forhandlingsbordet og aftvinge indrømmelser – ligesom et såret dyr i dets endelige stund bruger det sidste af dets kræfter.
– Hamas fører også en psykologisk krig ved at drage fordel af frygten hos beboere i samfund nær Gaza og vise det, der er tilbage af tunnellerne på den arabiske Al Jezeera TV-station.

Om forhandlingerne i Cairo skriver Ben-Yishai, at den israelske delegation er vendt hjem derfra, og at der er en dialog i gang mellem Israel og Hamas bag kulissern, med egyptisk mægling.