Palæstinenserne truer med exit – hvis ikke Israel vender tilbage

Efter at Israel forlod våbenhvile-drøftelserne i Cairo på grund af ny raketbeskydning fra Gaza-striben, siger en palæstinensisk forhandler, at hans team vil forlade forhandlingerne, hvis Israel afviser at slutte sig til dem.
De israelske forhandlere forlod Cairo i fredags og sagde forinden, at de ikke ville vende tilbage, så længe raket-ilden fra Gaza fortsætter.
Israelernes beslutning om at tage fra Cairo blev taget, efter at bestræbelser på at forlænge en tre-dages våbenhvile ikke førte til noget til trods for israelsk imødekommenhed med at forlænge våbenhvilen.

Kort før udløbet af våbenhvilen i fredags fornyede Gaza-aktivister raket-ilden, selv om de ønskede, at samtalerne i Cairo skulle fortsætte. Og siden har en byge af raketter og mortergranater hjemsøgt Israel i wekenden, heraf to søndag morgen.

En palæstinensisk forhandler fra præsident Mahmoud Abbas’ PLO-bevægelse, Bassam Salhi,  siger:
– Vi har sagt til egypterne, at hvis israelerne ikke kommer, og der ikke er nogen betydningsfuld udvikling, tager vi afsted idag.
En lignende kommntar er blevet fremsat af den palæstinensiske forhandlingsleder Azzam al Ahmed, som siger:
– Hvis vi paa vores møde med egyptere erfarer, at Israel har sat betingelser for dets tilbagevenden, vil vi ikke acceptere nogen betingelser.

Statsminister Benyamin Netanyahu vil drøfte situationen med sine ministre på et regeringsmøde i forsvarsministeriet i Tel Aviv søndag formiddag. Israels stilling er, at det ikke vil deltage i samtaler, mens volden fortsætter.
Et af Hamas’s hovedkrav er en afslutning på den israelsk-egyptiske belejring af Gaza. Et krav som både Egypten og Israel har afvist, dog med en lempelse af nogle restriktioner.

Norge
Ifølge en palæstinensisk delegation i Cairo har Norge og Tyrkiet givet udtryk for vilje til at drive en havn, som palæstinenserne ønsker åbnet i Gaza-striben.
Den egyptiske  avis Al-Hayat skriver, at Egypten har foreslået palæstinensere og Israel et kompromis omfattende oprettelse af våbenhvile og åbning af grænseovergange mellem Israel og Gaza-striben.

Om belejringen siger Qais Abu Laila, medlem af det palæstinensiske forhandlingsteam i Cairo, at “Israel vil regulere, ikke ophæve belejringen, og at det har afvist størstedelen af de palæstinensiske krav”.

Imens fortsætter volden – det rapporteres, at fire raketter er eksploderet i Eshkol-området idag, og at Israels Luftvåben har ramt 50 mål i Gaza-striben natten til søndag.