Hamas til Israel: ‘Accepter vores betingelser – ellers udmattelseskrig’

Mens drøftelserne i Kairo mellem Israel og palæstinenserne ventedes genoptaget søndag, sagde Hamas’ udenrigstalmand, Oasam Hamdan, at hvis de palæstinensiske krav ikke bliver imødekommet,må Israel forberede sig på en langvarig udmattelseskrig.

Senior Hamas og Islamisk Jihad medlemmer af den palæstinensiske delegation siger, at de forslag, palæstinenserne har modtaget – inklusive de der er detaljeret omtalt i det sidste egyptiske udkast – ikke tilgodeser deres krav.
– Vi vil ikke underskrive en nedværdigende aftale og vil foretrække at vende tilbage til Gaza-striben uden nogen aftale, siger en senior Islamisk Jihad deltager i Kairo-drøftelserne.

Han tilføjede imidlertid, at hans organisation ville give Egypten tid nok til at føre succesrige forhandlinger om en permanent våbenhvile.

En egyptisk nyhedskilde har offentliggjort yderligere detaljer om udkastet til en våbenhvile-forlængelse, hvori “organisationer i Gaza vil ophøre med at bygge nye tunneller”.

Første kritik af Hamas – indefra

Den første kritik af Hamas høres nu blandt Gaza-indbyggere, der rejser spørgsmålet, om det er kløgtigt at angribe Israel, som medfører en ødelæggende reaktion.
Mange i Gaza har tænkt dette, men ikke turdet sige det af frygt for Hamas, der har et jernhårdt styre. Det har været farligt blot at antyde en kritik af Hamas, men flere i Gaza opfatter nu Hamas som svagere.

En Hamas-demonstration forleden havde blot 2000-3000 deltagere, et lavt antal sammenlignet med tidligere massive møder.

En 37-årig mand, Ziad Rizk, far til to, siger, mens han stirrer på ruinerne af sin tidligere bolig:
– Vi vil ikke bombarderes hvertandet år. Vi ønsker at sove godt, spise godt og drikke godt, siger han.

En taxachauffør ved navn Loay Kafarnah, der har mistet sin bopæl under den israelske beskydning, siger:
– Jeg respekterer modstanden. Men vi ønsker også at leve. Hvordan kan vi have en krig hvertandet eller hvert tredje år?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fra det sted, hvor Kafarnah stod, kan man se grønne marker og træer over grænsen inde i Israel.
– Se hvad de har. Hvorfor kan vi ikke også leve sådan? siger han.