Forhandlinger genstartes – blot spinkelt håb om våbenhvile

Palæstinensiske og israelske forhandlere vil idag i Kairo genstarte deres drøftelser om indgåelse af en langtids-våbenhvile for Gaza, men der er blot et spinkelt håb om, at man vil opnå en aftale.

Hamas siger, at de egyptiske mæglingsforslag er uacceptable og truer med at genoptage kamphandlinger, mens man fra israelsk side siger, at ro og sikkerhed vil blive genoprettet “på den ene eller den anden måde”.

Israelske talsmænd siger, at hvis de egyptiske bestræbelser slår fejl, vil vestlige magter formentlig prøve at opnå en resolution fra FNs sikkerhedsråd, som vil opfordre til en afslutning af Gaza-kampene.

Drøftelserne i Kairo ventes at ville stå på til natten til tirsdag, når 5-dages våbenhvilen udløber.

Såvel palæstinensiske som israelske forhandlere tvivler på, om der kan opnås en aftale på så kort tid.

Hvis Kairo-drøftelserne mislykkes, vil Israel formentlig ensidigt erklære en afslutning på militæroperationen og oprettelse af en “defacto”-våbenhvile baseret på at besvare “ro med ro”.

Pres fra det internationale samfund ventes imidlertid at ville blive øget. England, Frankrig og andre lande er ved at udarbejde et FN-resolutionsforslag, der slår til lyd for en afslutning af Gaza-kampene, ophævelse af blokaden af Gaza-striben, tilbagevenden af styrker fra Den palæstinensiske Myndighed (PA) til området og genindsættelse af internationale observatører, der skal forhindr,e at våben kommer ind i Gaza.

Udenrigsministrene fra 28 EU-medlemslande har godkendt et engelsk-fransk-tysk forslag om at støtte en genopbygning af Gaza-striben til genfæld for en intetnational ordning, der skal forhindre Hamas i at genopruste.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En talsmand for Hamas under forhandlingerne, Izzat al-Risheq, siger, at den palæstinensiske delegation har bekræftet afvisning af en formular, der ikke imødekommer det palæstinensiske folks krav. Han siger, at Hamas, Islamisk Jihad og PLO fortsat vil rådføre sig med hinanden for at nå til en endelig stilling.

I Jerusalem har man ikke ladet sig anfægte af Hamas’ udtalelse, og en regeringstalsmand siger:
– Vi blev ikke påvirket, da en Hamas talsmand i fredags sagde, at en ordning var lige om hjørnet, så vi vil heller ikke lade os anfægte nu.