Egypten forelægger forslag om permanent våbenhvile

Egypten har under de genoptagne israelsk-palæstinensiske drøfteler i Kairo stille forslag om en permanent våbenhvile og opfordret til en ny forhandlingsrunde i næste måned.

 

På agendaen for næste runde foreslår egypterne drøftelser om åbning af en havn og en lufthavn i Gaza – Hamas’ krav, som Israel stærkt modsætter sig – og tilbagegivelse af ligene af to israelske soldater, der blev dræbt under militæroperationen, til gengæld for løsladelse af palæstinensiske fanger.

Det egyptiske forslag omfatter ikke en ophævelse af blokaden – et af Hamas’ centrale krav – men omfatter åbning af grænseovergange.

En del af blokaden er allerede blevet lempet tidligt søndag, da Israel, som ikke havde tilladt Gaza-fiskere at sejle ud under operationen, tillod fiskerioperationer indtil tre sømil fra kysten.

Den fem-dages våbenhvile, som nu eksisterer, udløber mandag ved midnat.
– Vores signal om en udvidelse af fiskerizonen er klar, siger en israelsk talsmand. Det giver signal om behovet for at bevare tålmodighed under den nervekrig, som Hamas fører mod den israelske befolkning.

To muligheder

En kilde i Jerusalem siger, at “det er uvist, om der bliver opnået en aftale. Der er to muligheder på bordet. Hvis der ikke bliver en aftale og kampene genoptages, vil der blive en stærk reaktion. Hvis raket-ilden ikke forsætter, vil vi undersøge muligheden af at fremme en løsning på situationen.”

Fra Kairo rapporteres, at der ikke blot er uenighed mellem palæstinensere og israelere, men mellem palæstinensere indbyrdes.

Hamas er imod det egyptiske forslag, som vil lempe lukningen af området, mens andre fraktioner, omfattende delegerede der repræsenterer præsident Mahmoud Abbas, er tilbøjelige til at acceptere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge forhandlere slår det egyptiske forslag til lyd for kompromis på begge sider. Det går ind for øget import og eksport for Gaza og øget bevægelse af folk inden og uden for områdets israelsk-kontrollerede overgange.

Mens Gaza ikke vil blive tvunget til afvæbning, vil grænseovergangene blive kontrolleret af styrker, der er loyale over for præsident Abbas. Hans gruppe vil tillige føre opsyn med internationale genopbygningsbestræbelser i Gaza for at sikre, at hjælpe-penge og -materialer ikke falder i Hamas’ hænder.

Fodfæste

Det egyptiske kompromisforslag vil give den vestligt-støttede Abbas hans første fodfæste i Gaza, siden hans styrker blev drevet derfra for syv år siden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Såvel Israel som palæstinenserne siges at have stillet sig i positur ved drøftelsernes genoptagelse, men ingen af parterne synes at have noget ønske om at vende tilbage til de svære kampe, der blev udkæmpet i den forløbne måned.
– Forslaget er ikke dårligt og kan ændres en smule, siger en israelsk talsmand. Det forhindrer blodsudgydelse og åbner vej for en genopbygning af Gaza.

De igangværende drøftelser har som mål at afslutte krigen mellem Israel og Hamas. Drøftelserne har stået på siden begyndesen af forrige uge.

Før genoptagelsen af drøftelserne var det klart, at begge sider fastholdt deres stilling.

Statsminister Benyamin Netanyahu har på et regeringsmøde udtalt, at Hamas har lidt et “enormt tilbageslag” under den månedlange krig, og at dette vil blive afspejlet under Kairo-drøftelserne.
– Hvis Hamas tror, at dets nederlag på slagmarken vil blive dækket med en sejr ved forhandlingsbordet, tager det fejl, siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hamas talsmand Sami Abu Zuhri udtaler sig i stærke vendinger mod Israel.
– Israelerne vil først vende tilbage til deres hjem, når modstanden har afgjort det, siger han. Vi søger ikke en aftale, fordi vi er svage, men for at imødekomme vort folks krav.

Zuhri siger, at Hamas vil foretrække at opnå en aftale,men at bolden er hos israelerne. Han truer med, at “Israels borgere ikke vil nyde sikkerhed, før belejringen er hævet.
– Kampagnen i Gaza er blot begyndelsen af en stor befrielseskampagne, siger han. De næste krige vil ikke være i Gaza, men på Ashkelons jord.