Norge sætter betingelser for genopbygning af Gaza

Norges udenrigsminister, Børge Brende, har sat betingelser for en genopbygning af Gaza-striben – at hjælpepengene vil blive givet til præsident Mahmoud Abbas og ikke til Hamas, og at Israels blokade af området ophæves.
– Vi kan ikke forvente, at det internationale samfund påny financierer en genopbygning uden forhåndsbetingelser, siger Brende. Udover kravet om at ophæve blokaden ønsker vi at sikre sikkerhed for civilpersoner på begge sider af grænsen. At holde en indesluttet befolkning på sultegrænsen sikrer ikke naboernes sikkerhed.

Internationale donorer vil mødes i Kairo for at tilsige deres forpligtelser til en genopbygning af Gaza i takt med at der opnås en varig våbenhvile mellem Israel og palæstinenserne.

Midlerne der vil blive rejst under Egyptens og Norges auspicier vil blive tilstillet Abbas, siger Brende, hvis land leder den internatioale samordningskomite for hjælp til palæstinenserne.

Det er tredje gang i de senere år, at internationale donorer vil financiere genopbyningen af Gaza.

Abbas udtalte lørdag aften, at donorkonferencen vil finde sted i begyndelsen af september.
– Vi håber, at alle lande vil deltage, især de arabiske stater, sagde han.

Regional konference

Finansminister Yair Lapid har slået til lyd for, at der afholdes en regional konference forud for den internationale konference om genopbygning af Gaza, og at den vil sætte som betingelse, at der “ikke er nogen genopbygning uden en vis form for demilitarisering”.

Lapid forestiller sig en regional konference med Egypten som vært og omfattende moderate spillere i området som Saudi-Arabien, Jordan, Golf-staterne og repræsentanter for “Kvartetten”(USA, FN, EU og Rusland), såvel som Israel og Den palæstinensiske Myndighed (PA).
– Udelukkende en diplomatisk proces kan skabe stabilitet og danne grundlag for en fremtidig løsning, hedder det i en udtalelses fra Lapids bureu.

Regional-konferencen vil også fokusere på at genoprette Gazas økonomi og oprette økonomiske bånd mellem Israel, PA og den arabiske verden. Denne del af konferencen vil omfatte deltagere fra Norge, FN, USA, Kvartetten, Verdensbanken, Canada, Japan, Rusland, Jordan, Saudi-Arabien og Tunesien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Konferencens mål vil omfatte 1) en tilbagevenden af PA til Gaza, 2) placeringen af PA som ansvarlig for genopbygninen af Gaza-striben med midler, der udelukkende går gennem PA, omfattende betaling af løn 3) En aftale om betingelserne for genopbygning til gengæld for øget sikkerhed for Israels indbyggere, og 4) udarbejdelse af en metode ti at forhindre styrkelse af terror, sikre demilitarisering af Gaza og fjernelse af truslen fra tunneller og raketter.

Lapid slog også til lyd for øget turisme, indenlands og fra udlandet.
– Jeg anbefaler stærkt at Israels folk bliver turister i deres eget land i stedet for at tage til Tyrkiet og støtte tyrkisk økonomi og turisme. Vi har et skønt land, og det er højsæson for at besøge det med børn, sagde han.

Til turister fra hele verden sagde han:
– Der er en problematisk situation, som snart vi blive løst.Det er et skønt, historisk land, og man kan ikke leve og dø uden af have besøgt Israel mindst en gang.


Artiklen fortsætter efter annoncen: