Krigen mod Hamas har hidtil kostet Israel 12 milliarder shekler

Israels nu tre uger lange krig mod Hamas i Gaza-striben har hidtil kostet 12 milliarder shekler (ca. tre milliarder dollars), men det anses, at den israelske økonomi er stærk nok til at kunne klare dette, og at den økonomiske situation vil vende relativt hurtigt tilbage til normalen, når kamphandlingrne er slut.

Finanseksperten Bary Topf, tidligere rådgiver for Israels Nationalbank, advarer imidlertid imod selvtilfredshed med en automatisk bedring og siger, at udenlandske investorer nok vil vægre sig ved at investere i et land, der er udsat for raketangreb.

Turismen på Israel, der er gået noget ned under krigen, ventes også langsomt at ville vende tibage til det normale.

Mange hoteller melder fuldt hus, men i nogle dele af landet er belægningen blot på 30-40 procent. Adskillige potentielle turister aflyste deres rejse til Israel på grund af situationen. Tabet for turismen i årets tredje kvartal ventes at nå op på 2.2 milliarder shekler, siger generaldirektøren for Det Israelske Hotelforbund, Shmuel Tsuriel.

Produktionen har oplevet en nedtur, bl. a. fordi mange fabriksarbejdere er blandt de 86.000 soldater, som er blevet indkaldt fra reservestyrkerne.
Udgiften pr. indkaldt soldat er omkring 600 shekler daglig. Denne udgift er blot en dråbe i havet i sammenligning med, at det koster millioner af shekler hver dag at operere hæren, krigsfly, helikoptere og flådens skibe.

Hertil kommer store beløb til reparation og genopbygning af huse og landbrugsområder ramt af raketter fra Gaza.