Paven bad pinsefolk tilgive forfølgelse

Pave Frans bad de evangeliske kristne i Caserta om tilgivelse på den katolske kirkes vegne.
Pave Frans bad de evangeliske kristne i Caserta om tilgivelse på den katolske kirkes vegne.

De evangeliske kristne glæder sig over undskyldningen og den påbegyndte dialog.

Af Bodil Lanting

Pave Frans har bedt italienske pinsefolk om tilgivelse for flere årtiers forfølgelse, da han mødtes med 300 evangeliske kristne fra USA, Argentina og Italien i byen Caserta den 28. juli.

Det var pavens andet besøg i mafiaens højborg nær Napoli. Denne gang mødtes han med pastor Giovanni Traettino, som han blev venner med allerede mens han var ærkebiskop i Buenos Aires, skriver Religion News Service.

Var som vanvittige

Under besøget bad paven om tilgivelse for den forfølgelse, som Italiens fascistiske regime udsatte pinsevennerne for i 1920’erne og 1930’erne. Han opfordrede samtidig de kristne til at glæde sig over både deres forskellighed og deres enhed.
– Der var katolikker blandt dem, der forfulgte og angav pinsefolk. Det var, som om de var vanvittige, sagde paven. Jeg er hyrde for katolikkerne, og jeg beder jer tilgive mine katolske brødre og søstre, som ikke forstod noget og lod sig friste af djævelen.
Siden udnævnelsen sidste år har paven gjort meget for at forbedre forholdet til protestantiske, jødiske og muslimske ledere. Forrige mandag gik han så vidt som til at bede om tilgivelse for det, katolikkerne har gjort.

’Paven – min elskede bror’

Luca Baratto, en præst fra den italienske sammenslutning af evangeliske kirker, sagde, at pavens undskyldning var både uventet og meget glædelig.
– Det er meget vigtigt at mindes de race-love, som gjorde pinsefolk til ofre under fascismen, sagde han til det italienske nyhedsbureau AdnKronos. Vi er meget taknemlige, fordi paven har åbnet denne dialog.
Idet han kaldte paven ’min elskede broder’ udtrykte Traettiono det evangeliske samfunds store taknemlighed for besøget, som indtil for nylig ville have været utænkeligt.

Går lige til hjertet

Den tidligere pave, Benedict XVI, koncentrerede sig om at bringe forsoning blandt katolikkerne internt, men Frans satser på at nå de konservative evangelikale ledere. For nylig har han haft et tre timers møde med amerikanske tv-prædikanter, hvilket faldt nogle for brystet og glædede andre.

– Han har åbnet døren vidt op med en enkel gestus, og dermed har han overvundet alle officielle hindringer og er gået lige til hjertet af de menneskelige relationer, sagde Traettino om sit møde med Frans.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Rørt til tårer

En deltager sagde, at det var et meget bevægende øjeblik, da paven bad om tilgivelse og at ’alle var rørt til tårer’.
Paven ankom til Caserta med helikopter, og efter et privat møde i Traettinos hjem mødte han de evangeliske kristne på byggepladsen for kirken The Evangelical Church of Reconciliation.
Under mødet mindedes man den karismatiske biskop Tony Palmer, som optog Frans’ appel om enhed mellem katolikker og evangelikale. Palmer var blevet dræbt i en trafikulykke i Storbritannien blot en uge tidligere.
Lørdag modtog omkring 200.000 katolikker paven i Caserta.
Byen er højborg for Camorra-mafiaen. Paven talte dog ikke direkte om organiseret kriminalitet, hvidvaskning af penge, narkotikahandel eller pengeafpresning. I stedet prædikede han imod ’korruption og ulovligheder’.