I Cairo: Hamus truer med at genoptage angrebene

Fra drøftelserne i Cairo mellem Israel og Hamas om muligheden for en forlænget våbenhvile rapporteres det, at Hamas har advaret om, at det vil genoptage dets angreb mod Israel, medmindre Jerusalem godkender alle palæstinensiske krav – først og fremmest ophævelse af belejringen og frigivelse af fængslede palæstinensere.

Advarslen kom, mens de to grupper afholdt fornyede drøftelser med egyptiske mæglere om at styrke den 72 timers våbenhvile, der begyndte tirsdag morgen.
Den palæstinensiske delegation omfatter repræsentanter for Hamas, Fatah og andre grupper

Et senior medlem af Hamas’ forhandlingsgruppe, Osama Hamdan, siger, at palæstinenserne har sendt en meddelelse til Israel om, at “vores finger er stadig på aftrækkeren, hvis man ikke imødekommer de palæstinensiske krav – vores raketter er parat til at nå alle områder i Israel”.
Vicelederen af Islamisk Jihad, Ziad al-Nakjaleh, der deltager i Cairo-drøftelserne, giver udtryk for optimisme vedrørende Egyptens indvilligelse i de palæstinensiske krav.
-Vores krav er nu på hænderne hos egypterne, der har drøftet dem med Israel, sagde han. Vores krav omfatter en lufthavn og en havn i Gaza-striben.
Han afviste al tale om afvæbning af palæstinensiske grupper i Gaza som led i en våbenhvileaftale og sagde, at det kan der ikke forhandles om.

Tyskland, Frankrig og England har tilstillet Israel en plan om at genopbygge Gaza-striben som led i et internationalt overvågnings-apparat, som skal forhindre en genoprustning af Hamas og andre terrorgrupper i Gaza.
De tre landes forslag er et svar på statsminister Benyamin Netanyahus krav om afvæbning af Hamas. Senior diplomater fra de tre lande har givet den nationale sikkerhedsrådgiver, Yossi Cohen, et dokument for en international aftale om Gaza-striben.

Norge
Som et skridt i genopbygningen af Gaza vil Norge organisere en donorkonference i september.
Klummeskriveren Ari Shavit skriver i dag i avisen “Ha’aretz”, at Netanyahu nu må vise sig i en rolle, hen ikke har indtaget tidligere – som initiativtager – og tage initiativet til en Marshall-plan for Gazas genopbygning.
I en lederartikel i samme blad hedder det i dag, at det nu er på tide at styrke den palæstinensiske præsident Mahmoud Abas, så han vil få magt til at påvirke Hamas, og at Abbas er manden, med hvem Israel kan forhandle om en diplomatisk aftale.