Gertrud vil nedbryde fordomme om troen
Gertrud får KLF’s buket for programmet ’Guderadio’ på Radio24syv.
Gertrud Højlund var en af værterne i ni timers “Guderadio” på Radio24syv. Det får hun KLF’s buket for.
– Jeg oplever tit fordomme om tro og kirke. Derfor vil jeg sætte ord på det – offentligt!
Det siger Gertrud Højlund, der sammen med Iben Maria Zeuthen leverede tre gange tre timers “Guderadio” på Radio24syv i påsken tidligere i år.
Verdens største misforståelse
I de ni timer satte værterne skarpt fokus på den kristne tro, kirkens største højtid og det, de kalder de mest ”usmagelige, sanselige og bemærkelsesværdige” hændelser i kirken i det forløbne år.
– Det er nemlig verdens største misforståelse, at tro er kedeligt, skriver de to værter på Radio24syvs hjemmeside.
KLF, Kirke & Medier belønner værterne med en buket for programmet, der satte kristendommens kernebudskab på dagsordenen og lod lytterne komme til orde på Facebook.
KLF, Kirke & Medier giver hvert kvartal en buket til medier eller mediepersoner, som på en særlig måde formidler kristne værdier og god etik.
Troens sprog egner sig til radio
Gertrud Højlund fortæller om baggrunden for “Guderadio”:
– Jeg synes altid, det er særligt interessant med troen.
På den ene side synes jeg ikke, mit gudsforhold vedkommer andre end mig.
På den anden side oplever jeg tit en fordomsfuldhed og manglende viden om, hvad troen og kirkens budskab er. Derfor vil jeg gerne sætte mine egne ord på det – også i offentligheden.
Desuden mener jeg, at troen er knyttet til et sprog med en helt særlig rigdom, som kan leve smukt i radiomediet.
Jeg er opvokset med højskolens idealer om levende ord og oprigtig debat, og de idealer forsøger jeg at udfolde i radioen, fortæller Gertrud Højlund, der er datter af den nu afdøde samfundsdebattør og forfatter Niels Højlund.
Når livet er hårdt
Var der indslag i ”Guderadio”, som du syntes var særligt tankevækkende?
– Jeg var glad for endelig at få muligheden for at interviewe sygehuspræst Preben Kok. Det er efterhånden en del år siden, jeg læste hans bog: ”Skæld ud på Gud”, som jeg satte stor pris på.
Sygehuspræster er ofte så langt inde i menneskelivets sværeste grundvilkår, at troens akutte nødvendighed er langt fremme i deres teologi. At livet er hårdt, og at Gud gennem Jesus kender smerten.
Usikkerhed giver nerve
Hvordan oplever du den direkte dialog med lytterne, når I sender ”live”?
– Jeg mener, at liveradio i høj grad lever på grund af det spontane. Det uplanlagte og det ukontrollerede.
Både som lytter og som vært sætter jeg pris på den sitrende uvished, som kan opstå, når noget tager en uventet drejning, når der kommer en lille usikkerhed i stemmen, og man kan høre, at autopiloten ikke rækker, men det oprigtige nærvær træder ind i øjeblikket.
Hvad drømmer du om at lave i radioen engang?
– Mit håb er at fortsætte med at lave radio, som beskæftiger sig med spørgsmål, som har en poesi, en nødvendighed og en oprigtighed i sig.
Det er et gammelt journalistisk ideal at stille objektive spørgsmål, men jeg synes personligt, der er mere gods i at stille oprigtige spørgsmål.
Af Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF