Hundreder af jøder flygter fra Mariupol i Ukraine

Til trods for den skrøbelige våbenhvile mellem den ukrainske hær og Moskva-støttede oprørere i det østlige Ukraine har hundreder af jøder flygtet fra den strategisk vigtige by Mariupol, oplyser byens rabbiner, Mendel Cohen, til israelske medier.

Ifølge Cohen er ikke blot medlemmer af hans menighed flygtet fra byen, som har været udsat for artilleribombardement i de sidste dage til trods for våbenhvilen, men også jøder som har søgt ly der fra oprørsfæstningen Donetsk.

Før krigen havde Mariupol en befolkning på 500.000, mens Donetsk, 100 km nordligere, havde en million indbyggere.

Cohen, der har været i Israel siden begyndelsen af september, siger, at jødiske organisationer har gjort det muligt for hundreder af jøder at forlade den betrængte by. Nu arbejdes der på at skaffe dem boliger i andre byer som Dnepropetrovsk, Odessa, Kiev og Zhitomir.

Andre ventes at ville indvandre til Israel.

Mariupols indbyggere, heriblandt dens jødiske befolkning, har levet i frygt, men har ikke været truet fra nogen side som følge af deres religion, siger Cohen.

Konfliktens to sider har beskyldt den anden part for antisemitisme, og et tysk TV-program viste i denne uge Kiev-militiamænd med nazi-tegn på deres hjelme.