Tusinder afrikanske asylansøgere tvunget ud af Israel

Tusinder af omrejsende sudanesere og hundreder af eritreanere, der har ansøgt om asyl i Israel, er vendt tilbage til deres hjemlande i år som følge af en israelsk politik, der er ensbetydende med “ulovlig tvang”, hedder det i en rapport fremsat af den New York-baserede menneskerettigheds-organisation “Human Rights Watch”.

Ifølge rapporten risikerer dette store antal afrikanere fængsling eller krænkelser ved deres landes undertrykkende regeringer – til trods for den beskyttelse, som Israel er forpligtet til at yde under internationale aftaler.

“Human Rights Watch” udtaler, at den har dokumenteret syv tilfælde af sudanesere, der er blevet fængslet og forhørt i Khartoum ved deres tilbagekomst.

Mens fire af de syv blev løsladt, blev en femte tortureret, en sjette sat i isolationsfængsel og den syvende anklaget for forræderi for at have besøgt Israel. I henhold til sudanesisk lov er det en forbrydelse at besøge Israel med en straf på indtil 10 års fængsel.

Mindst 6400 sudanesere er vendt tilbage fra Israel mellem januar 2013 og juni 2014.

I rapporten oplyses det, at 367 eritreanere er vendt hjem efter at være nået til Israel, men at hverken “Human Rights Watch” eller en repræsentant for “FN’s Højkommisssær for Flygtninge i Israel” har bekræftet dette.

“Human Rights Watch” udtaler, at de afrikanske asylansøgeres beslutning om at forlade Israel ikke kan opfattes som “frivillig” på grund af omstændighederne ved deres afrejse. I flere tilfælde fik de et valg mellem at tage hjem, til et tredjeland eller indespærring på ubestemt tid i et fjernt anlæg i Negev-ørkenen, hvor de ikke kan arbejde.

Israelske menneskerettigheds-grupper har i de sidste måneder fremsat lignende bekymringer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel har stærkt bestridt denne vurdering og udtaler, at det opmuntrer til repatriering eller afrejse til et tredjeland, men ikke tvinger asylansøgere til dette.

Ifølge det israelske indenrigsministerium er “Human Rights Watch”-rapporten et forsøg på et influere Israels Højesteret, der snart ventes at udtale sig om et ændringsforslag til en israelsk lov om illegal indrejse.