Ny konfrontation mellem Hamas og Fatah

Efter at den palæstinensiske præsident Mamoud Abbas har slået hårdt til mod Hamas for at have en “skyggeregering” i Gaza-striben, har Hamas vendt skytset mod Abbas og beskyldt denne for at prøve at sabotere den skrøbelige forsoningsaftale mellem Hamas og Abbas’ Fatah-organisation.

I et skarpt affattet angreb mod Hamas truede Abbas i weekenden med at bryde enhedsaftalen over Hamas’ “de facto”-kontrol over Gaza. Abbas sagde, at “hvis Hamas ikke accepterer en palæstinensisk stat med én regering, én lov og ét våben – så vil der ikke blive noget partnerskab mellem dem. Dette er vores betingelse, og vi vil ikke vige fra det”.

Hamas’ talsmand, Fawzi Barhoum, svarede hvast igen og sagde, at Abbas “prøver at ødelægge forliget” og “spiller ind i amerikanernes og israelernes hænder”.

Hamas overtog med magt styret over Gaza-striben i 2007, fordrev styrker der var loyale over for Abbas og gav stødet til en bitter og blodig splittelse med Abbas’ Fatah-bevægelse. Den varede i årevis, indtil de to sider underskrev en forsoningsaftale i april.

Dette førte til oprettelsen af en nationalregering den 2. juni, hvorefter Gaza’s Hamas-regering officielt trådte tilbage.

Kontroversen mellem de to sider finder sted to uger efter afslutningen af konflikten mellem Israel og Hamas i Gaza.

Under konflikten optrådte Hamas og Fatah forenede og arbejdede side om side med at fremme indirekte våbenhvile-drøftelser med Israel i kairo, som sluttede med en vedvarede våbenhvile-aftale den 26.august.

Ny splid

Samtidig med at der blev stille på den militære front, kom spliden mellem de to grupper imidlertid påny i forgrunden.
Abbas siger, at han kræver, at Den palæstinensiske Myndighed (PA) bliver ansvarlig for statsbeslutninger omfattende krigserklæring eller underskrivelse af en fredsordning, men Hamas’ politiske leder, Khaled Mashal, synes ikke at være enig med dette.
– Mashal sagde til mig: “jeg er modstandslederen, og der bliver ikke nogen våbenhvile (mellem Hamas og Israel) uden min godkendelse”, siger Abbas.


Artiklen fortsætter efter annoncen: