Israel og Hamas indleder ny forhandlingsrunde i morgen

Israel og Hamas indleder i morgen i Cairo en ny forhandlingsrunde om fortsat våbenhvile, men parallelt hermed vil Egypten også prøve at mægle mellem de palæstinensiske rivaler, Hamas og Fatah.

Israel ventes under de indirekte forhandlinger at ville fremsatte krav om at forhindre en genoprustning af Hamas og en  demilitarisering af Gaza-striben, mens Hamas vil kræve åbning af grænseovergangene til Egypten og Israel, udveksling af palæstinensiske fanger med ligene af israelske soldater samt overførsel af pengemidler til løn og opførelse af en havn og en lufthavn.

Ifølge et ubekræftet forlydende fra Cairo vil delegationer fra Fatah og Hamas mødes i dag “for at fuldende den palæstinensiske forsoning”.

En af præsidenten for Den Palæstinensiske Myndighed (PA) Mahmoud Abbas’ nære medarbejdere, Azzam al-Ahmed, siger, at den interne palæstinensiske strid omfatter Abbas’ krav om reel myndighed i Gaza, men at Hamas vægrer sig ved at opgive kontrol med dets sikkerhedsstyrker.

Forholdet mellem Fatah og Hamas er blevet spændt, efter at det er blevet afsløret, at Hamas-celler på Vestbred-området havde planlagt at opildne til en intifada, der skulle styrte Abbas.

En repræsentant for Hamas, Moussa Abu Marzouk, har fornyligt sagt, at hans organisation ikke vil nedlægge veto om  direkte forhandlinger med Israel, “hvis omstændighederne tvinger dem til et sådant arrangement”.

– Ligesom vi har “tagen og given-forhandlinger”  med våben, kan vi have det med ord, siger han. Indtil nu har det været vores politik ikke at forhandle med Israel – men det er intet tabu”.

Abbas menes at ville forslå en fornyelse af forhandlingerne med Israel i en periode af ni måneder, der skal slutte med en israelsk tilbagetrækning i løbet af tre år. Han menes endvidere at ville kræve, at centrale anliggender skal løses ved forhandlingernes begyndelse, og at der skal udarbejdes et kort over den foreslåede palæstinensiske stat.


Artiklen fortsætter efter annoncen: