Meriam var dømt til at hænges

meriam-ibrahim
– Jeg kunne ikke andet end stå fast i min tro. Men jeg gjorde det også for alle de andre Meriam’er i Sudan, siger Meriam Ibrahim i et interview på Fox News i USA.

– Jeg fik tre dage til at afsværge min kristne tro, ellers ville jeg blive hængt. Men jeg vidste, at Gud ville hjælpe mig, fortæller Meriam Ibrahim.

I sit første interview efter ankomsten til USA ser den 27-årige sudanske læge tilbage på den svære tid i fængslet for få måneder siden. Meriam blev forrige mandag interviewet på Fox News af Megyn Kelly, som blandt andet spurgte, om Meriam havde været bange for at dø for sin tro. Men svaret var et klart nej:

– Tro betyder liv. Hvis du ikke tror, lever du ikke, svarede Meriam.

Enormt pres
Troen var mit eneste våben, forklarede Meriam i udsendelsen. Mens hun sad fængslet havde hun været overbevist om, at Gud ville udfri hende:
– Jeg vidste, at Gud ville hjælpe mig. Gud vidste, at jeg var offer for uretfærdighed. Jeg har ret til at praktisere den religion, jeg ønsker, fastslår hun.
Jeg fik tre dage til at afsværge min kristne tro. Mens jeg var i fængsel, kom der nogle muslimske lærde for at besøge mig. Nogle imamer citerede Koranen for mig. Jeg var under et enormt pres, forklarer Meriam.
Alligevel gav hun sig ikke en tomme:
– Troen var mit eneste våben overfor disse muslimer, forklarer hun og tilføjer, at hun også stod fast for at sætte fokus på de kristnes vilkår i Sudan.
Kæmpede for frihed
– Jeg ville gerne hjælpe folk i Sudan og Afrika, især kvinder og børn. Og jeg ville kæmpe for religionsfrihed, siger Meriam.
Jeg har aldrig været muslim. Jeg har altid været kristen. Hvis du er kristen og derefter bliver muslim, er det svært at forlade islam igen. Hvis du gør det, vil du blive dømt til døden, forklarer hun.
De sudanske myndigheder havde insisteret på, at Meriam var muslim, fordi hendes far havde været det. Det betød mindre, at hendes far havde forladt familien, da Meriam var seks år gammel – og at hun voksede op hos sin mor, der var etiopisk koptisk kristen.
Fordi faderen havde været muslim, erklærede myndighederne også Meriams ægteskab med den kristne amerikanske statsborger Daniel Wani ugyldigt.
– Og på den baggrund dømte de hende til 100 piskeslag for utugt.

Fødte i lænker
I maj fødte Meriam sit andet barn, Maya, mens hun sad lænket i fængslet.
– Maya blev født under vanskelige forhold. Jeg skulle have født på et hospital, men de afviste min anmodning om det. Under fødslen nægtede de at fjerne lænkerne om mine ankler. Det var svært, forklarer Meriam.
Hendes lille datter har muligvis taget fysisk skade af den vanskelige fødsel.

For Sudans Meriam’er
På spørgsmålet hvorfor hun ikke konverterede til islam for at redde livet, svarer Meriam, at hun ikke kunne andet end stå fast for sin tro. Men samtidig handlede det om at sætte fokus på de kristnes forhold i Sudan.
– Hvis jeg havde konverteret, ville det have været at give op. Det var umuligt, for det er ikke sandheden. Jeg har ret til at følge min religion, og jeg er ikke den eneste, der lider på den måde. Der er mange Meriam’er i Sudan og i resten af verden. Det er ikke bare mig. Jeg er ikke den eneste, understreger hun.
Jeg valgte at riskere livet for Sudans kvinder. Jeg stod dem nær og følte deres lidelser. Jeg har delt de svære forhold i fængslet og i livet som sådan med dem.
Det er almindeligt kendt, at de kristne bliver forfulgt og udsat for vold. De er bange for at sige, at de er kristne, fordi de frygter forfølgelse, tilføjer Meriam.
Efter stærkt internationalt pres blev Meriam Ibrahim løsladt og forlod Sudan i juli. I første omgang blev familien hjulpet af italienske embedsmænd og kom til Rom. Her blev det også til et møde med paven, før familien rejste til USA.
Meriam, Daniel og deres to små børn bor nu i Manchester, New Hampshire. Hun vil gerne hjælpe de forfulgte kristne i Sudan bl.a. ved at arbejde for religionsfrihed.