Norden med i koalition mod ISIS

Norden, repræsenteret ved Danmark, er med i koalition omfattende ni stater, der er blevet mobiliseret af præsident Barack Obama for at bekæmpe den fanatiske organisation ISIS (Islamisk

stat), der har erobret territorier i det østlige Syrien og det nordlige Irak og truer områder uden for regionen.

Koalitionen omfatter England, Frankrig, Australien, Tyskland, Canada, Tyrkiet, Italien og Danmark, og den er blevet bakket op nu, da Den arabiske Liga har sluttet sig til USA og Europa i konfrontationen mod ISIS.

Udenrigsministrene fra en række arabiske lande har mødtes i Cairo for at endossere international handling mod ISIS’ hær og betegner organisationen som “et korrupt og umoralsk foretagende, der er optaget af forbrydelser mod menneskeheden og som menes at have dræbt tusinder af civilpersoner.”

Præsident Obama har udtalt, at den næste fase vil omfatte politiske, økonomiske og militære elementer. Han udtaler: – Jeg er overbevist om, at jeg har den nødvendige bemyndigelse, som jeg har brug for til at beskytte det amerikanske folk, sagde han i et interview med Chuck Todd i “Meet the Press”.

Siden juli har USA udført 143 luftangreb mod ISIS-mål i det nordlige Irak og har i går rettet angreb mod et nyt mål, Haditha Dæmningen, den næststørste hydroelektriske bidrager til Iraks elkraft system. Ifølge det amerikanske forsvarsministerium blev angrebene udført efter anmodning af den irakiske regering.

I en lederartikel i “Jerusalem Post” hedder det i dag:
– ISIS skal ødelægges, og det vil blive gjort. Gruppen har massakreret religiøse minoriteter omfattende kristne og truer Kurdistans regionale regering,. ISIS er en direkte trussel mod vestlige samfund. Obama tog et vigtigst første skridt på NATO-topmødet til at udslette ISIS.