Norsk udenrigsminister så, hvad genopbygning kræver i Gaza

Norges udenrigsminister. Børge Brende, besøger i disse dage Mellemøsten for at føre politiske samtaler. Mandag var han i Gaza og kunne med egne øjne se, hvilen enorm indsats, som

Den norske udenrigsminister Børge Brenddal
Den norske udenrigsminister Børge Brenddal

genopbygningen efter krigen mellem Israel og Hamas kræver.

Brende opsummerer situationen med at sige:
– Den er meget krævende og kompleks.

Han har i går og i dag haft møde med israelske og palæstinensiske ledere.

Der er stor frustration på Vestbred-området, som det blev givet meget stærkt udtryk for i dag, sagde Brende til det norske nyhedsbureau NT, efter en samtale med den palæstinensiske statsminister, Rami Hamdallah.

Krisen i Mellemøsten er vigtig for Brende, idet hans rejse til Mellemøsten er et led i forberedelserne til donorlandenes-møde for Palæstina (AHLC) i New York i forbindelse med FN’s generalforsamling senere i denne måned.

Dette er hans fjerde besøg til regionen, efter at han tiltrådte som udenrigsminister for et år siden,

– Der er nulvækst i økonomien og omkring 50 procents arbejdsledighed hos den palæstinensiske ungdom, sagde Brende efter samtalen med Hamdallah. Man forventer, at Israel i højere grad vil være med til at tilrettelægge den økonomiske virksomhed og investeringer. Der er et underskud på 1.4 milliarder dollars, og myndighederne har ikke noget svar på,. hvordan det kan ændre sig, uden at Israel åbner for investeringer og erhvervsinteresser. Brende drøftede muligheden for handel med Jordan og mellem Vestbredden og Gaza.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kort efter sin ankomst til Israel mødtes den norske minister bl.a. med justitsminister Tzipi Livni, somr på Israels vegne har forestået de afbrudte fredsforhandlinger med palæstinenserne. Brende mødte også med udenrigsminister Avigdor Lieberman og præsident Reuven Rivlin.

Håbet
– Det er opstået en meget krævende og kompliceret situation efter krigen i Gaza, sagde Brende. Det bliver en vanskelig proces fremover mod en to-stats løsning – men håbet er der fortsat.

Udenrigsminister Brende vil fremføre budskabet om, at fredsforhandlingerne må komme i gang igen, når han i dag skal have en samtale med statsminister Benyamin Netanyahu.
– Da vil der nok komme noget mere afklaring på, hvor man står i processen, siger Brende..


Artiklen fortsætter efter annoncen:Brende mener, at den eneste måde at forhindre krisen i at bluse op på ny, er at lempe blokaden, således at 1,8 millioner mennesker kan skabe sig et liv og arbejdspladser fremover.

Den palæstinensiske side
Den fastlåste situation mellem parterne på den palæstinensiske side var også et tema i samtalerne. Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, har i weekenden truet med at afbryde aftalen med Hamas om en samlingsregering.

– Vi kan ikke at godtage et partnerskab med Hamas, hvis de fortsætter som de gør det i Gaza, siger Abbas til NTB. De har våben, ressourcer og sikkerhedsstyrker.

– Dette må løses, siger Brende. Hvis Hamas afviser alle initiativer fra Abbas’ side, kan det betyde afslutningen for teknokratregeringen og samarbejdet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Efter sine møder med palæstinensere og israelere forsætter Brende til Egypten, der sammen med Norge har arrangeret donorlandenes planlagte konference.