Syrien har stadig kemiske våben ifølge irsaelske kilder

Israel tror, at Syrien har tilbageholdt kemiske våben, efter at det – under pres fra udenlandske magter – har givet afkald på råmaterialer til brug ved fremstilling af sådanne våben.

Det er en israelsk efterretningskilde, der siger dette, som hidtil ikke er blevet afsløret for at undgå en underminering af Assad-styrets opgivelse af dets kemiske arsenal.

De stadigt eksisterende kemiske våben omfatter missil-sprængladninger, bomber og raketdrevne granater udstyret med giftstoffet sarin.

– Disse våben vil kunne bruges under visse omstændigheder, siger kilden. Der er nogle spørgsmål her, som skal opklares.

I april i fjor var Israels militære efterretningstjeneste den første instans, som beskyldte Assad-styret for at bruge kemiske våben mod områder, der blev holdt af oprørerne i borgerkrigen.

Dette vakte genklang hos vestlige magter, og USA truede Damaskus med luftangreb.

Assad gik med til at opgive sit kemiske arsenal, som man tidligere ikke havde villet indrømme eksisterede, men han benægtede, at hans styrker havde brugt dem og beskyldte oprørerne for sådanne angreb.

Udenlandske diplomater har i denne uge sagt, at Syrien har afsløret et hidtil ukendt forsknings- og udviklingsanlæg og et laboratorium, der kan producere giftstoffet ricin.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Disse afsløringer synes at støtte vestlige påstande om, at Assad-styret ikke har været helt åbent om detaljer i dets program med kemiske våben.

Ifølge den israelske kilde svarer de 1300 tons sennepsgas og forløbere for sarin, som Syrien har overgivet, til den israelske vurdering af lagret af sådanne materiale.

Om muligheden af at ISIS-militæret i Syrien og Irak vil få tag i Assads tilbageværende kemiske arsenal, siger kilden:
– Jeg har ingen oplysning om, at ISIS har modtaget dem. Men jeg vil ikke blive overrasket, hvis ISIS er interesseret i dette.


Artiklen fortsætter efter annoncen: