Filippinske soldater trukket tilbage fra Golan

Det filipppinske kontingent på 240 soldater er blevet trukket ud af FN-styrken på Golan-højderne og er vendt tilbage til Filippinerne – en måned før det skulle være sket.

Grunden til det hastige udtog skyldes den forværrede sikkerhedssituation i området, siger den filippinske militære talsmand, oberstløjtnant Ramon Zagala.
– Beskyttelse af vore soldater er en national interesse, siger han.

Zagala oplyser, at den fillipinske FN-styrke vil ankomme til Manila i løbet af fredagen i et FN-chartret fly.

Den filippinske hær afslutter hermed en fem-årig fredsbevarende tjeneste på grænsen mellem Israel og Syrien og har fremskyndet afslutningen af denne rolle på grund af syriske oprørs-kidnapninger og angreb.

For blot 10 dage blev 45 Fiji-soldater i denne FN-styrke løsladt efter at have været fangne af “Al Nusra Fronten” i Syrien i to uger. De blev sat fri, da Qatar betalte 20 millioner dollars i løsepenge.

Blandt de hjemvendende filippinske soldater er mange, der fornylig var i kamp mod al-Qaida tilknyttede syriske oprørere. Disse havde omringet to FN-lejre på den syriske side af Golan bufferzonen, men filippinerne trodsede et krav om at overgive sig og nedlægge deres våben. De filippinske soldater slog igen og det lykkedes dem at undslippe fra deres lejr og afslutte en farlig konfrontation.

Angriberne afvæbnede imidlertid 45 Fiji-soldater og bortførte dem.
– Vore soldater vil få en heltemodtagelse, siger Zagala. De viste mod, tapperhed og forpligtelse stillet over for en overvældende trussel.

FN-styrken på 1200 mand i dette område har patruljeret en “stødpude”-zone mellem Israel og Syrien siden 1974, et år efter Yom Kippur krigen. I fire årtier er det lykkedes FN-monitorer at bidrage til en stabil våbenhvile mellem Syrien og Israel, men borgerkrigen har medført bortførelse af FN-soldater, og har fået flere lande til at overveje at trække deres soldater tilbage på grund af truslen mod deres sikkerhed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:FN har trukket dets soldater tilbage fra stillinger, der betegnes som “høj risiko” under optrapningen af kamphandlinger mellem syriske regeringsstyrker og oprørere og har flyttet dem til Israel-siden af grænsen.
– På grund af flytningen af FN-soldaterne til Israel-siden af Golan-højderne og logistiske restriktioner, er det besluttet, at det filippinske kontingent skal hjemsendes tidligere end ventet, siger Zagala.

Selv inden den sidste episode havde den filippinske regering imidlertid besluttet ikke at forny dens fredsbevarende styrker af sikkerhedshensyn.