USA fordømmer Abba´s tale i FN som “Provokativ”.

USA har fordømt præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas’s tale i FN som “provokativ og stødende karakterskildring som er dybt skuffende, og som vi afviser”

Det var talskvinden for det amerikanske udenrigsministerium, Jen Psaki, som sagde dette.

– Abbas’ udtalelser har den stik modsatte virkning og underminerer bestræbelserne på at skabe en positiv stemning og genskabe tillid mellem parterne, sagde hun.

Abbas havde i sin tale beskyldt Israel for krigsforbrydelser under Israels operation “Protective Edge” (Beskyttende kant”) i Gaza-striben og for at have planlagt en anden “Nakba” (“katastrofe”).
I sin tale til de 193 FN-lande krævede Abbas et stop for den israelske besættelse af palæstinensiske områder, og han beskyldte Israel for at “begå folkedrab i Gaza”. Han hævdede, at det palæstinensiske folk står over for en fremtid under den “mest afskyelige form for apartheid under israelsk overherredømme”.

– Ødelæggelen, der blev sluppet løs i Gaza, er uden sidestykke i moderne tid, sagde han. Den israelske regering har undermineret chancerne for fred ved månedlange forhandlinger – Israel har konsekvent søgt at splitte vores land og vores enhed.

Nogle af statsminister Benyamin Netanyahus nære medarbejdere fordømmer påstandene som “en ophidsende tale fuld af løgne”.

Den israelske udenrigsminister Avigdo Lieberman siger, at Mahmoud Abbas tale skarpt demonstrerer, at Abbas ikke ønsker og ikke kan blive en logisk partner for en politisk ordning.

– Abbas tale var “diplomatisk terrorisme”, sagde han. Abbas har gang på gang vist, at han ikke er en fredens mand, men snarere Arafats arving.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Palæstinenserne har tidligere truet med at trække Israel for Den internationale Straffedomstol i Haag for krigsforbrydelser. Det har de mulighed for, idet de i 2012 fik status af observatørnation i FN. Abbas kom dog ikke med nye trusler i den retning i sin tale.

Den ødelæggende krig i Gaza har svækket Abbas på hjemmefronten, mens hans rival, Hamas, er blevet populær blandt palæstinenserne for at have bekæmpet Israel.

Abbas er under pres for at lancere en ny politisk strategi efter hans gentagne, men fejlslåede forsøg på at oprette en palæstinensisk stat ved USA-mæglede forhandlinger med Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen: