ISIS ændrer strategi på grund af USA-luftangreb

USA’s luftangreb mod ISIS-mål i det nordlige Irak har fået ISIS til at ændre strategi og tvunget denne ekstremistiske gruppe til at gå under jorden.

ISIS har droppet mistænkelige konvojer til fordel for motorcykler og har anbragt sorte flag på civile bygninger, oplyser øjenvidner.

Siden USA og dets allierede har intensiveret luftangrebene, har ISIS splittet sig for at begrænse dets tab.

En sheik fra en landsby syd for Kirkuk siger, at ISIS-elementer har forladt et af dets største hovedkvarterer i landsbyen, da det erfarede, at der ville blive rettet et luftangreb mod det.

Ifølge sheiken tog ISIS-folkene møbler, køretøjer og våben med sig. De anbragte bomber ved vejsiden og ødelagde hovedkvarteret.

– De bevæger sig ikke i militære konvojer som tidligere, men bruger i stedet motorcykler, cykler og camouflerede biler, sagde han. De er også begyndt at anbringe deres berygtede sorte flag på flere hovedsagelig tomme bygninger for at skabe forvirring om deres tilstedeværelse.

Ifølge lokale efterretningskilder blev to ledende ISIS-ledere dræbt ved et luftangreb, da de i Bashir 20 km syd for Kirkuk var ved at modtage en gruppe militsfolk fra bl.a. Syrien.

Danmark
Den amerikansk-ledede koalition har fået tilslutning af Danmark, hvis regering kort efter at have modtaget en anmodning om luftstøtte, besluttede at sende syv F-16 jagerfly af sted til kampen mod ISIS i Irak.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, sagde på et pressemøde:
– ISIS udgør en trussel mod Danmark og vores allierede. Hvis vi lader stå til, bliver det kun værre. Alle må bidrage. ISIS er en slagkraftig og skånselsløs terroristorganisation. Teknisk set er vi ikke i krig, for ISIS er ikke en stat. Men vi er i en kamp, som vi gerne vil vinde. Vi stiller os på den irakiske regerings side i den kamp.

Udover anmodningen om kampfly er Danmark blevet bedt om at bistå ved træning af de irakiske kurdere, der kæmper mod ISIS i det nordlige Irak. Den danske statsminister forsikrede imidlertid, at danske soldater ikke skal i kamp på landjorden.
Den danske indsats med kampfly minder om den ydelse, som Danmark gjorde i forbindelse med krigen i Libyen. Der bliver tale om en såkaldt fire-plus-tre-operation. Det betyder, at der skal være F-16 jagere med bomber i drift og tre i reserve.

Over 50 lande har nu meldt sig i koalitionen mod ISIS.


Artiklen fortsætter efter annoncen: