‘Isnende’ nazi-dokumenter fra Nurnberg-retssagen fundet

– Det var en isnende fornemmelse at se dette nazi-relaterede materiale, siger en kvindelig auktionær, Christine Hill, der faldt over en gammel kuffert indeholdende transkriptioner fra Nurnberg krigsforbryder-processen.

Kufferten var låst, da den blev fundet af auktionsarbejdere, der ryddede op i et hus i Anchorage, Alaska, inden dette blev udbudt til salg.

Arbejderne havde ingen nøgle til kufferten, så de brød låsen op. De fandt alskens dokumenter, nogle af dem guldnede af ælde. De fandt mange optegnelser fra retssagen mod nazisterne inkl. ordene “Heil Hitler”.

– Det var en skræmmende oplevelse at gennemgå disse papirer, siger Christine Hill, der sammen med sin mand, Duane, har ejet auktionshuset i 30 år.

Samlingen har tilhørt den afdøde Maxine C. Carr og vil blive bortauktioneret på lørdag. Den omfatter nazi-armbånd, tyske og russiske medaljer og Hitler-propaganda hæfter.

Der vides ikke meget om Maxine Carrs tid i Alaska, men der er fundet en stats-fiskerilicens udstedt til hende i 1951, da hun var 29 år gammel. Hun var gift med Chand Sud og døde for en halv snes år siden.

Hendes enkemand, der er 91 år, vil ikke udtale sig til pressen. I kufferten fandtes en avisartikel, der oplyser, at Maxine Carr arbejdede i 32 måneder ved den internationale militærdomstol i Nuernberg.

Nuernberg retssagen var en skelsættende begivenhed. Den fandt sted i november 1945. Tolv af de anklagede, inkl. Hitlers nære medarejder, Hermann Goering, blev dømt til døden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sidste år dukkede andre Nurnberg-dokumenter op på et loppemarked i Tel Aviv. De kom også på auktion og blev solgt for tusinder af dollars.