‘ISIS har bragt os tilbage til middelalderen’

– ISIS har bragt os tilbage tilbage til middelalderen, hedder det i en opinionsartkel som klummeskriver Oz Almog idag har i den israelske avis “Yediot Aharonot”.
– Religiøs fundamentalisme er et uhyre med en tikkende, selvødelæggende tidsbombe, som vil ødelægge sig selv, skriver Almog. Man kan se på den menneskelige kultur som en revolutionshistorie, der har overraskende forvridninger i komplottet.

Han fortsætter:
– Da vi troede,at verden var blevet en stor landsby og visionen om afslutningen af krige var på vores dørtærskel – ind kommer det radikale islam og ødelægger selskabet. Ikke blot er globaliseringen kommet i knibe, men ekstremisme udvider sig og en global krigs-skyer er ved at blive mørke i horisonten.

Videre hedder det:
– ISIS er ikke usædvanlig i landskabet af fundamental islam. Selv den grusomme halshugning er ikke en usædvanlig forbrydelse i disse samfund, og det er ikke den mest radikale forbrydelse. Millioner af mennesker er blevet brutalt slagtet i Allahs navn i de sidste år. Vesten har vendt et døvt øre og et blindt øje ikke blot til islamisk terror og stammevold, men også til arabiske diktaturers ødelæggelse af menneskerettigheder.

Almog skriver fremdeles:
– Og så kom det hurtige internet og sendte det truende onde ud i den digitale luft. Hårrejsende video-udsendelser skabte en emotionel og symbolsk virkning, som det ikke var lykkedes for tusinder af nyhedsreportager.
– Man kan antage – hedder det til slut i Almogs artikel – at angrebet på den sekulære verden vil føre til, at Vesten vil stille vanskelige spørgsmål også om sig selv. For at globaliseringen fortsat kan udvikle sig, er det ikke nok at nedkæmpe eksterne fjender. Der er behov for selvransagelse. Hvad vil der ske? Jeg tror, vi er ved at opleve en helt anderledes middelalder-æra.