Begyndende valgfeber i Israel – måske valg i maj

I politiske kredse siges det, at statsminister Benyamin Netanyahu har udklækket en plan om at genvinde magten både inden for sit Likud-parti og over en ny regering.

– Der fornemmes allerede en begyndende valgfeber, siger en af disse kilder.

Netanyahu er ved at lægge grunden til knessetvalg til maj. Forinden vil han have primærvalg i Likud og vil derefter prøve at skabe en ny koalition omfattende ultra-religiøse partier, der nu er i oppositionen, og det radikale højrefløjsparti “Bayit Yehudi” under ledelse af økonominister Naftali Bennet.

Imens prøver center-venstre gruppen at finde sammen som et levedygtigt alternativ til Netanyahu og blokere ham fra at opnå det antal sæder i knesset, som han behøver for at danne den næste regering.

Vægtige politiske kilder siger, at Likuds stærke mand, tidligere indenrigsminister Gideon Sa’ars overraskende tilbagetræden fra politik har efterladt et politisk vakuum, der har overrumplet Netanyahu og fået ham til at ændre planer – nu han faktisk er uden modkandidat inden for sit parti.

Netanyahu har på det sidste prøvet at forbedre sit forhold til de ultra-ortodokse.

Udenrigsminister Avigdor Lieberman – lederen af “Yisrael Beitenu”-partiet, der gik sammen med Netanyahus Likud ved sidste valg, men som vil være uafhængig ved et nyt valg – har fornylig generet Netanyahus planer, da han sagde, at han ikke ville gå ind i en ny koalition.

I løbet af december, fortæller en politisk kilde, vil Netanyahu konsolidere sin kontrol over Likud ved at foretage en række ændringer i partiet, som f. eks. retten til at få lukrative stillinger inden for partiet og gøre det muligt for ham at opbygge en attraktiv navneliste før et knessetvalg. Dette vil også gøre det muligt for ham igen at få kontrol over partiet, som han næsten havde tabt til Sa’ar.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Center-venstre blokken

Center-venstre blokken i knesset prøver at skabe en forenet front mod Netanyahu. Justitsminister Tzipi Livnis “Hatnua-parti, der har syv sæder i knesset, prøver at få støtte til at gå sammen med oppositionslederen, arbejderparti-formand Isa’ac Herzog.

Livni vil tillige prøve at få et samarbejde i stand med finansminister Yair Lapid og dennes “Yesh Atid” (“Der er en fremtid”)-parti.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I politiske kredse siges det, at Herzog også er ved at lægge et grundlag for nyvalg, og at han vil samarbejde med Livni og hendes fæller på venstrefløjen, som f.eks. Amram Mitzna og Amir Peretz, der forlod arbejderpartiet for at danne “Hatnua-partiet sammen med Livni.

Netanyahu menes at tabe i popularitet, mens Herzog måske er på vej til at lede det største politiske parti i knesset.

Livnis parti har afvist muligheden af at slutte sig til arbejderpartiet, men der skete en tilnærmelse mellem dem under præsidentvalget i juni. De gik sammen om at støtte Meir Sheetrits kandidatur i den anden valgrunde på bekostning af tidligere formand for knesset, Dalia Itzik.

Uanset hvordan kortene blandes, synes et politisk jordskælv et være på trapperne og give knesset en stormende vintersamling.


Artiklen fortsætter efter annoncen: