Jerusalems bybane er blevet et spøgelsestog

Jerusalems nye bybane, som har haft 140.000 passagerer daglig indtil fornylig, er blevet forvandlet til et spøgelsestog, og blot tomme jernbanevogne ankommer til stationerne i Øst-Jerusalem.

Ved bybanens start for nogle år siden var den et symbol på sameksistens. Men nu stiger mange passagerer af toget i utide på grund af stenkast og brandbomber, kastet mod togstammerne af hovedsageligt unge arabere, der på den måde vil give udtryk for deres vrede over tingenes tilstand.

I Vest-Jerusalem er der ikke større problemer, men når togene nærmer sig byens østlige del, begynder en masse-udvandring af passagerer.

Selv om de stadig er ret langt fra deres hjem, foretrækker mange, der er skræmte, at gå det sidste stykke frem for at blive såret ved stenkast.

Tre måneder efter mordet på den arabiske teenager Mohammed Abu Khdeir bliver der kastet Molotov-cocktails og sten mod togene.

En togpassager fra Øst-Jerusalem-forstaden Pisgat Ze’ev siger:
– Jeg har været med fem tog, der blev angrebet. Det er ikke rart. Min kone og jeg har besluttet, at vi vil tage bussen, indtil der bliver roligere.

Judah Aviv, en 25-årig student ved Det hebraiske Universitets Mount Scopus-campus, siger:
– Jeg har altid et terrorangreb mod toget i tankerne. Men jeg vil af principielle grunde ikke stige af, før jeg når mit bestemmelsessted. De får ikke mig til at løbe bort.

150 togstammer er blevet ramt og repareret, siden stenkastningerne begyndte. 40 personer er blevet arresteret og anklaget for sabotage.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge en talsmand for transportministeriet er 40 procent af togene blevet ramt.

Efter “French Hill”- og “Ammunition Hill”-stationerne i den østlige del af byen, på vej til den arabiske Shuafat-bydel i Øst-Jerusalem, er togene næsten tomme og ligner en krigszone – en massiv kontrast til brugen af togene i Vest-Jerusalem.

Det israelske grænsepoliti prøver at arrestere urostifterne. På en moske, hvorfra der er blevet kastet Molotov-cocktails, hænger et billede til minde om Khdeir, der blev dræbt af jøder. Inde i togene er der bevæbnede soldater, udover togenes bevæbnede sikkerhedsvagter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En politimand så en ung araber, der ville kaste en Molotov-cocktail mod et tog, og greb ham, inden han kunne kaste flasken. Det viste sig at være en 14-årig dreng hjemme-hørende i den arabiske Shuafat-bydel – en typisk profil af stenkasterne.

En indbygger i Pisgat Ze’ev, Alex Tantzer, siger, at han foretrækker at tage med bus eller i bil, selv i den tætteste trafik, men at han ikke ser noget alternativ.