Ebola-overlever giver blod

Lægemissionær Kent Brantly overlevede den ebola-sygdom, han pådrog sig i Liberia.  Nu har han doneret blod til den ebola-smittede sygeplejerske Nina Pham, til højre, for at øge hendes chancer for at overleve sygdommen. Sygeplejerskens hund er nu i karantæne.
Lægemissionær Kent Brantly overlevede den ebola-sygdom, han pådrog sig i Liberia.
Nu har han doneret blod til den ebola-smittede sygeplejerske Nina Pham, til højre, for at øge hendes chancer for at overleve sygdommen. Sygeplejerskens hund er nu i karantæne.

Sygeplejerske Nina Pham blev smittet, da hun passede en nu afdød ebola-patient i USA. Nu er hun i bedring efter blodtransfusion fra lægemissionær Kent Brantly.

Nina Pham er den første person, som er blevet smittet med ebola i USA. Efter behandling i Dallas er hun nu overført til et sygehus i Maryland.

Den 26-årige sygeplejerske blev smittet med ebola, mens hun passede liberianeren Thomas Eric Duncan, der døde den 8. oktober.
Et eksperthold fra det amerikanske Center for Disease Control and Prevention (CDC, center for sygdomskontrol og forebyggelse) hjalp med behandlingen af sygeplejersken på Presbyterian sygehuset i Dallas, Texas.

Begrænser smitterisiko

Eksperterne fra CDC har mange års erfaring med ebola i Afrika. De skal nu gennemgå alle rutiner i forbindelse med laboratorier, smitteforebyggelse og hospitalsadministration for at undgå flere tilfælde af smitte fra patient til personale.
Det er vigtigt at begrænse antallet af hospitalspersonale omkring den enkelte ebola-patient. Eksperterne vil også sikre, at plejepersonalet får en grundig indøvelse af rutinerne omkring beskyttelsesforanstaltninger i isolationsafdelingen.
Den nu afdøde Duncan var i kontakt med 48 personer, før han blev indlagt på sygehuset i Dallas. Yderligere 77 har været involveret i plejen af ham.
Ebola har en inkubationstid på 21 dage. Jo længere tid der går, uden at folk viser tegn på smitte, (fx feber) jo mere optimistiske bliver lægerne.
Man kan heller ikke smitte andre, hvis man ikke selv har symptomer, mener lægerne. Derfor tillod de en anden af Duncans sygeplejersker at flyve indenlands i USA i forrige uge. Men nu er hun også blevet diagnosticeret med ebola, og folk i USA er både opskræmte og vrede.

Frygt for smitte via hund

En hund tilhørende en spansk sygeplejerske, der passede den 75-årige ebola-ramte præst Manuel Garcia Viejo, blev aflivet af de spanske myndigheder. Sygeplejersken selv er nu erklæret rask.
Nu er Nina Phams hund under observation og holdes i karantæne af myndighederne i USA.

Takker for forbøn

Den unge sygeplejerske, som er uddannet på Texas’ kristne universitet, viser nu tegn på bedring. I en udtalelse sendt fra hospitalet i Dallas takker hun for forbøn og hilsener og siger, at ’det går bedre’.
Nina Pham fik blod fra Kent Brantly søndag den 12. oktober. Det er mindst tredje gang siden Brantlys raskmelding, at han donerer blod til ebola-patienter.