Israel køber fly for tre milliarder dollars fra USA – trods spænding

300px-CF-1_flight_testMidt i krisen med USA over Israels bosættelses byggeri meddeles det, at de to lande er enige om, at Israel køber en ny eskadrille af avancerede “Stealth” F-35 fly for 3 milliarder dollars.

Israel har allerede købt 19 af disse fly, der produceres af Lockheed Martin, for 2.75 milliarder dollars. De første to af disse fly ventes at blive leveret i slutningen af 2016,og resten skulle ankomme i løbet af 2018. Der er mindst 20 fly i den anden eskadrille.
I det israelske forsvarsministerium omtales købet af disse fly som et “tigerspring” frem for det israelske luftvåben, der betegnes som “det bedste i verden” a Chris Harmer, chef-analytiker ved “Institute or the StudyofWar”.
Den nye aftale er indgået mellem USA’s forsvarsminister Chuck Hagel og Israels besøgende forsvarsminister Moshe Ya’alon.
Der er en fortsat diplomatisk spænding mellem Washington og Jerusalem over statsminister Benyamin Netanyahus beslutning om at fremme bosættelses byggeri og Obama-regeringens reaktion på Ya’alons udfald mod udenrigsminister John Kerry.
I en artikel i Israels største avis, “Yediot Aharonot”, skriver Orly Azoulay, at der er sket en uoprettelig skade på det amerikansk-israelske forhold, og at dette vil forsætte til slutningen af præsident Barack Obamas embedsperiode.
– Den amerikanske regering er ikke interesseret i Ya’alon, skriver hun. Man ved, at han har en stor mund, men ikke er navigatøren. Han har ikke megen indflydelse på politik. Netanyahu opfattes som manden der havde forbindelse med Obamas største politiske rivaler – de politiske og finansielles ledere af det republikanske parti – og nu er skaberen af “dårligt blod” mellem Washington og Jerusalem.

Richard Oestermann