35 sårede ved sammenstød mellem drusere og arabere

Spændingen inden for det israelsk-arabiske samfund har ført til voldsomme sammenstød mellem drusere og muslimske arabere med 35 sårede til følge.

Det skete i landsbyen Abu Snan i det vestlige Galilæa og begyndte som et skænderi, der hurtigt udviklede sig til optøjer.

De to sider kastede sten imod hinanden og havde muslimske og drusiske boliger som mål. Der blev afgivet skud i luften. Mange blev ramt, og 35 sårede blev indlagt på et lokalt hospital.

En massiv israelsk politistyrke er nu på stedet og tjener som en menneske-barrikade mellem muslimer og drusere. En politi-helikopter hænger i luften og rapporterer om udviklingen.

Det menes, at sammenstødene er en følge af politiets nedskydning af Khair Hamdan sidste lørdag, efter at han havde angrebet en politibil med en kniv. Dette medførte store protester i den arabiske sektor og fik det overvejende muslimske samfund ud på gaderne.

Druserne fremstod for 1000 år siden med en særlig identitet. De gør tjeneste i hæren og er for manges vedkommende vel integrerede i det israelske samfund. De tøvede med at tage del i protestoptøjerne mod Israel, hvilket anspændte følelserne inden for mange blandede muslimske og drusiske samfund.

En nylig begivenhed menes at have opildnet parterne. Den indtraf, da to muslimske arabiske skolebørn var gået i skole med en keffiyeh – et hovedtørklæde, der ofte bruges til at symbolisere den palæstinensiske kamp for at opnå en stat – som tegn på solidaritet med Hamdan. Dette efterfulgtes af voldsomme sammenstød mellem drusiske og arabiske skoleelever og fortsatte med sammenstød mellem ældre i de to samfund.