Hellere kartoffelferie

Kamma Ankjærø
Ny Munkegade 80
8000 Aarhus C

“Kartoffelferie i stedet for okkult Halloween,” lød overskriften i Udfordringen d. 9. oktober – til den gode nyhed, at handelsstanden i Christiansfeld har valgt at droppe den uhyggelige markedsføring af Halloween i efterårsferien.
I stedet arrangerer byens handlende tilbud og aktiviteter med kartofler som tema. Det er et virkelig prisværdigt initiativ som modtræk mod Halloweens hærgen i det ganske land. Forhåbentlig vil det inspirere mange andre danske byer, så efterårsferien igen bliver den hyggelige uge, som den var engang.
Halloween er og bliver okkult, som det da også fremgår af, hvad man kan læse om det: “Græskarlygten til Halloween kaldes en Jack O Lantern på amerikansk, men historien kommer fra et irsk sagn om drukkenbolten Jack, der flere gange indgik uheldige kontrakter med Fanden selv og oven i købet snød ham.”
Da Jack døde, var både himmel og helvede lukket for ham. Fanden sparkede et stykke glødende kul ud til ham, som han lagde i en udhulet roe. Med den lygte må han derefter vandre hvileløst rundt her på jorden.
Irske udvandrere tog traditionen med til USA, hvor roen blev skiftet ud med det velkendte græskar. Herhjemme var roen populær op til 80’erne. Nu har græskarret overtaget.
Og der er ingen grænser for, hvor hæsligt og skræmmende det okkulte sagn om Jack er blevet udnyttet af legetøjsgiganterne, helt uden hensyntagen til børns psyke. Og ifølge Metroxpress d. 29. oktober er Halloween blevet uhyggeligt indbringende.
Men det er ikke kun i forbindelse med Halloween, der fremstilles legetøj uden legeværdi, kun med det formål at skræmme. En polsk præst fordømte ifølge et aviscitat 3. april i en prædiken Legos nyeste figurer, Monster Fighters: “Venlige figurer er erstattet af mørke monstre. Det her legetøj kan have en negativ virkning på børn. Det kan knuse deres sjæl og føre dem over til mørkets kræfter.”
Hvad mener danske præster om Halloween?