Israel afviser samarbejde med FN-undersøgelelseskommission om Gaza

Israel har afvist at samarbejde med en FN-undersøgelseskommission, der skulle granske mulige krigsforbrydelser begået af Israel og Hamas under krigen i Gaza-striben for nogle måneder siden.

Kommissionen, der ledes af den canadiske professor William Schabas – præsident for “International Association of Genocide Scholars” – var ankommet til Amman, før kommissionen anmodede om indrejse til Israel. Jerusalem afviste anmodningen, som førte til, at Israel ikke vil samarbejde med gruppen.

Schabas-kommissionen er nedsat af FN’s Menneskerettigheds-Råd i Geneve. Efter sin udnævnelse anmodede Schabas Israel om at samarbejde med kommissionen og afviste beskyldninger om, at han var anti-israelsk.

Det israelske udenrigsministerium har sået  tvivl om udnævnelsen og udtaler, at “rapporten allerede er skrevet og afventer en underskrift”. Ministeriet har henstillet til den politiske sektor om ikke at samarbejde med kommissionen for at undgå at legitimere undersøgelsen.

Ministeriet udtaler, at Menneskerettigheds-Rådet allerede har besluttet at dømme Israel i dets rapport.

En kilde i ministeriet siger: “Goldstone forsvandt, og vi samarbejdede heller ikke med ham”.

I en artikel i et juridisk magasin skrev Schabas i december 2010, at statsminister Benyamin Netanyahu kan opfattes som “den enkeltperson der er den mest sandsynlige trussel mod Israels overlevelse.