Raketsystemet “Jernkuppel” står til søs

Israels raketforsvarssystem “Iron Dome” (Jernkuppet), der havde stor succes med at beskytte landets borgere under krigen mod Hamas i Gaza, er stået til søs.

En maritim version af våbnet er blevet udviklet af Rafael våbenfabrikkerne og er blevet vist for potentielle købere på “Euronaval” konferencen i Le Bourget nær Paris.

“C-Dome” skal hjælpe krigsskibe med at modstå trusler fra luften, herunder missiler, helikoptere og ubemandede drone-fly.

Store krigsskibe har radar-baserede opfangelses-systemer for at imødegå indflyvende trusler. Rafales ledere siger, at “C-Dome” systemet er nyt og anderledes. Det kan affyre et missil per sekund over en rækkevidde af 360 grader, mens det “rider på ryggen” af et fartøjs eget radarsystem med varme-sporende missiler, som fokuserer på flere, samtidige trusler.

“C-Dome” har noget, som endnu ikke er på markedet, baseret på det eneste system i verden med over 1000 “opfangere”, siger Rafales programchef, Ari Sacher. Vi kan beskytte et skib fra alle retninger – samtidigt.

“Jernkuplen” ændrede Gaza-krigens gang og var et afgørende teknologisk forspring for Israel. Det eliminerede næsten helt civile tag. Ifølge det israelske militær nedskød det 735 raketter under krigen – en succesrate på 85 %.

Det nye system er mere beregnet på at beskytte maritime økonomiske interesserer end at blokere palæstinensiske projektiler, siger en talsmand for Rafael. De strategiske vigtige steder er gas- og olieplatforme.