Rumænien får luthersk præsident

Rumænien har valgt lutheraneren Klaus Iohannis som præsident. Iohannis, som er borgmester i den transsylvanske by Sibiu, vandt over premierminister Victor Ponta i opløbet.
Den 55-årige Iohannis er født i Tyskland og evangelisk-luthersk kristen. Det prøvede hans modkandidat at bruge imod ham under valgkampen med henvisning til, at der er et flertal af ortodokse kristne i Rumænien.
Ifølge New York Times blev vælgerne dog sure på Ponta, fordi rumænske statsborgere uden for landets grænser måtte vente i timevis på at afgive deres stemmer. Ponta fik skylden for problemerne, som affødte mange folkelige protester.
– Iohannes gjorde det dårligt i to debatter, men Ponta fik folket imod sig. Han kørte en beskidt kampagne, som endte med at eksplodere i hovedet på ham selv, vurderer iagttager Cristian Ghinea fra Romanian Center for European Policies.
Bodil