GTA-computerspil er farligt for børn

gta-5-stortKidsandmedias norske søsterorganisation advarer mod det ekstremt voldelige spil GTA V.

I november blev Grand Theft Auto V til Xbox One og PlayStation 4 lanceret. Spillet får mange stjerner af anmelderne, men det er ikke for børn, siger den norske Kidsandmedia-organisation Barnevakten.

Da GTA V (Grand Theft Auto) blev lanceret i efteråret 2013 af spiludvikleren Rockstar, stod der lange køer udenfor spilbutikkerne. Spillet blev solgt for 4,6 milliarder kroner på verdensbasis det første døgn.
Det er nu fire år siden, at fjerde udgave kom, og mange har set frem til nyudgivelsen.
Rockstar oplyser, at den nye version har bedre grafik, nye opgaver og meget andet nyt indhold til de nye konsoller.

 

Tilladt fra 18 år

Spillet har en 18-års aldersgrænse, og det er ikke uden grund. Siden første udgivelse i 1997 har det fået megen opmærksomhed på grund af det ekstremt voldelige indhold.
De 13-årige ønsker sig spillet og siger til forældrene, at alle vennerne spiller det, fortæller daglig leder i Barnevakten Merethe Clausen Moe. Forældrene selv tror måske ud fra titlen, at der er tale om et harmløst bil-spil.
– Derfor er vi meget optaget af at informere om spillet og opfordre forældre til, at aldersgrænsen overholdes, siger Moe.

 

Skal udføre massedrab

Anmelder Rune Håkonsen i NRK P3’s Filmpolitiet har givet seks stjerner til GTA. Han siger:
– Det er dig i rollen som narkogalningen Trevor, den til tider sympatiske afroamerikanske torpedo Franklin, og den dysfunktionelle ekskriminelle Michael, som udfører både frygtelige handlinger og daglige gøremål.
Han peger på, at grafiske voldsskildringer retfærdiggør spillets 18-års grænse, og fortæller om brutaliteten i spillet:
– Det første skud i spillet går lige i hovedskallen på en vagt i den bank, du røver. Efterhånden som spillets fortælling skrider frem, blev jeg stillet ovenfor en række ubehagelige episoder, hvor jeg ikke kunne fravælge massedrab som handlingsvej, forklarer Håkonsen.
Barnevakten opfordrer til at gribe ind overfor børns brug af spillet:
– Hvis man hører om andre børn, som har adgang til disse spil, så bør man være så omsorgsfuld, at man kontakter forældrene og spørger, om de ved, hvad deres børn spiller.
Der findes stadig en opfattelse af, at spil er et børnemedium, og det er vigtigt, at vi får ryddet op i denne misforståelse, siger Moe.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:‘Lad ikke børn spille dette’

Aftenbladets spilanmelder Kine Hult giver også seks stjerner og mener, at spillet indfrier alle forventninger. Men hun pointerer samtidig det, hun mener er indlysende: dette er ikke for børn.
– Harceleringen mod USA’s krig mod terrorisme er gået et skridt videre, blandt andet i form af en allerede omdiskuteret torturscene. På dette tidspunkt kan det være på sin plads at informere om det indlysende: Lad ikke børn spille dette, understreger hun.

 

Angreb lærer ’som GTA’

En video filmet med mobil i september 2013 viser, hvordan en 8. klasses elev i Johannesburg går til angreb på sin lærer, mens klassen hepper i baggrunden. Ham, der filmer episoden, ler og opfordrer angriberen til at fortsætte. I slutningen af videoen siger han oprørt: “Did you see that? That’s GTA! ” (Så du det? Det er GTA!, red.)


Artiklen fortsætter efter annoncen: