Når mor mangler

I Årets Lucia Indsamling har Danmission fokus på at hjælpe piger og kvinder som Therese og hendes barnebarn Jasmine.

Gamle Therese må sørge for sit barnebanr, den fem-årige Jasmine
Gamle Therese må sørge for sit barnebanr, den fem-årige Jasmine

Nogle gange drømmer 5-årige Jasmine om sin mor. De bor nemlig langt fra hinanden. Allerede som 14-årig blev Jasmines mor gravid, og da hun havde født, flyttede hun til hovedstaden for at tjene penge og efterlod Jasmine hos sin mormor, Therese.
De bor i et lille hvidt hus med to rum. Det er meget enkelt med meget få møbler.
Therese er en spinkel ældre dame med stråhat. Hun er daglejer og arbejder for at forsørge familien, men det er hårdt arbejde for en gammel kvinde.
Hun har et lille jordlod, hvor hun dyrker de vigtigste grøntsager, men der er sjældent nok til alle.

 

Kvindegruppen hjælper

Da Therese kom med i den lokale kirkes kvindegruppe, som støttes af Danmission, så hun muligheden for at lære noget nyt og for at forbedre familiens hverdag. Kvinderne får hjælp til at danne fællesskaber, så de lettere kan forsørge deres familier.
I kvindegrupperne deler de liv, sparer penge op og får undervisning i rettigheder, husdyrhold, håndværk og frugtavl.
Therese ved, hvor vigtigt det er, at Jasmine får en uddannelse. Hun drømmer om at spare nok penge sammen til at kunne få husdyrhold med kyllinger, grise og køer.
– Men det vigtigste er, at vi holder sammen. Vi har ikke meget, men vi har hinanden, siger Therese og smiler, da Jasmine løber over til en gruppe børn for at lege.

 

Danske indsamlinger

Her i den søde Luciatid samler Danmissions danske netværk ind for at hjælpe kvinder og børn som Therese og Jasmine. Der er fx julemarkeder og Lucia-optog i mange kirker og genbrugsbutikker. Alt sammen med ønsket om at styrke kvinders muligheder og forudsætninger for at klare sig i livet.

Og det med god grund, fortæller Danmissions udsending i Madagaskar, Annika Bach:
– I Madagaskar er det ofte kvinderne, som skaber rammerne for et værdigt liv for børnene, og mødrenes største ønske er at kunne forsørge deres børn og bringe dem godt i vej. Men pga. stor fattigdom er mange kvinder ikke i stand til at give deres børn en god start på livet.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvert tredje barn arbejder

Fattigdom er årsagen til, at 1,5 millioner børn ikke går i skole i Madagaskar, og hvert tredje barn arbejder. Næsten halvdelen af børnene lider af under- eller fejlernæring.

– Når jeg møder kvinder som Therese, tænker jeg på, at hun er stærk, fordi hun gør alt i sin magt for at forsørge sit barnebarn Jasmine, men det er også tydeligt, at den lille familie er meget sårbar. Hvad sker der, hvis mormoren ikke længere kan knokle som daglejer? Hun har virkelig brug for en håndsrækning, så hun fx kan dyrke flere grøntsager eller få et par høns. Det vil gøre Therese og Jasmine mindre afhængige af hendes job og give dem en ballast til at klare sig.
Når jeg så hører, at mange danskere både beder for missionen og dem, vi støtter gennem den lokale kirke, men også samler penge ind, så giver det mig tro på, at vi sammen kan gøre en forskel – også for en gammel kone som Therese og ikke mindst for hendes lille barnebarn, der gerne skulle få en bedre fremtid end sin mormor, siger Annika Bach.
Madagaskar er et af verdens fattigste lande. Mere end 92 procent af madagaskerne lever ifølge Verdensbanken for under to dollars om dagen.

Af Tove Lind Iversen


Artiklen fortsætter efter annoncen: