’Denne økonomi dræber’

Det handler om evangeliet, ikke kommunisme, siger paven om sin kritik af verdensøkonomien.
’De fattiges pave’ opfordrer i en ny rapport kristne til at gøre noget for verdens fattige frem for at leve for pengenes skyld.
’De fattiges pave’ opfordrer i en ny rapport kristne til at gøre noget for verdens fattige frem for at leve for pengenes skyld.

Mens Vatikanet har valgt at udgive en rapport om den skade, verdensøkonomien gør mod fattige lande, understreger pave Frans, at han ikke er kommunist, men bare følger Jesu kald om at tjene de fattige.

Paven understreger, at hans fortsatte kritik af verdensøkonomien skal ses i lyset af Jesu kald til kristne om at tjene de fattige. Vatikanet har den 13. januar udgivet rapporten ’This Economy Kills’ (denne økonomi dræber), for at vise, hvor stor skade verdensøkonomien gør i  de fattigste lande.
– Jesus forsikrer os om, at man ikke kan tjene to herrer, Gud og rigdom, sagde Frans 1. sidste søndag i et interview med den italienske avis La Stampa. Det handler ikke om at være fattig og på offentlig forsørgelse. Det handler om evangeliet.
Jesus fortæller os, at det er den regel, vi skal dømmes efter, som det står i Mattæus kapitel 25: Jeg var sulten, jeg var tørstig, jeg var i fængsel, jeg var syg og nøgen, og I hjalp mig. I gav mig tøj og besøgte mig og tog jer af mig, forklarer paven.

Hensynet til fattige
Som svar på beskyldningerne om, at han skulle støtte kommunismen, siger Frans 1.:
– Denne hensyntagen til de fattige findes i evangeliet og i kirkens tradition. Det er ikke noget, kommunismen har fundet på, og der er ingen grund til at gøre det til en ideologi, som det er sket fra tid til anden i historien.
Han fastslog samtidig, at evangeliet ikke fordømmer rige mennesker, men derimod dyrkelsen af rigdom. Det er dette fokus, som præger verdenøkonomien og gør folk ufølsomme overfor de fattiges situation.
Vatikanets fattigdoms-rapport indeholder et særskilt interview med Frans 1. fra oktober 2014.
Her siger paven, at kristne er kaldet til at tage sig af de fattige og udstødte, og at det er en væsentlig del af evangeliet.
– Jeg erkender, at globaliseringen har hjulpet mange mennesker ud af fattigdommen, men den har også dømt mange andre til at sulte, vurderer paven.
Selv om verdens rigdom som helhed er vokset, er der også fremkommet øget ulighed og nye typer fattigdom, tilføjer han.

Penge bliver en afgud
Paven advarede imod den ’brug-og-smid-væk-kultur, der kan undvære mennesker, mens penge bliver genstand for idolisering.
– Mænd og kvinder bliver reduceret til bare at være instrumenter for det sociale og økonomiske system, som er helt domineret af stor ublance, sagde paven. Han tilføjer, at smid-væk-kulturen også fører til både abort og eutanasi.
Frans 1. har haft blik for økonomiske uligheder gennem hele sin tid som pave. Allerede i november 2013 kom hans første skriftlige afvisning af verdens ’tyranniske’ økonomiske system.
– Hvordan kan det være, at det ikke kommer i nyhederne, når en ældre hjemløs person fryser ihjel, men det er en nyhed, når valutamarkedet taber to point, spurgte han dengang.
Det handler om eksklusion. Kan vi fortsat være passive, når der bliver smidt mad væk, mens folk sulter? Det er et eksempel på ulighed. Idag er alle ting underlagt lovene om konkurrence og de stærkes overlevelse, hvor den stærke lever af den svage.
Med henblik på fremtiden siger Frans 1. i ”This Economy Kills”, at det ikke er umuligt at ændre situationen – og at folk må gøre noget for at ændre den globale ulighed.
Han tilføjer, at kristne bør prøve at opbygge et samfund og en økonomi, hvor det handler om mennesket og det, der er godt for mennesket, fremfor at handle om penge.