Interview med astrolog på besøg i Betlehem

Astrologerne Kaspar, Melchior og Balthazar har fundet frem til det lille Betlehem.
Astrologerne Kaspar, Melchior og Balthazar har fundet frem til det lille Betlehem.

 

Et uhøjtideligt interview, som den unge journalist Mattæus kunne have foretaget til Betlehem News med de tre vise mænd – astrologerne Caspar, Melchior og Balthazar – før de rejste.

– Dr. Caspar, De er kommet her til Betlehem fra Østen?- Ja, jeg er her sammen med mine kolleger, dr. Melchior og dr. Balthazar. Vi kommer fra universiteterne i Babylon (i Irak), Harran (i Tyrkiet) og fra Persepolis (i Iran). – Hvad er grunden til, at de herrer gæster vores lille by? – Ja, stjernen – naturligvis! Den tredobbelte konjunktion i Løvens tegn, som vi så. – Kunne De forklare det lidt nærmere? – Åh ja. Folk her forstår jo ingenting om stjernernes og planeternes betydning. Men De har vel hørt om planeter? – Joh, det…

– Planeten Jupiter er Kongernes Konge. Den er – ligesom et symbol på den Almægtige, på Skaberen, ja på Gud selv.
– Det med stjerner tror vi ikke på her i byen. Men fortsæt…
– Hør nu efter: Det begyndte med, at min ærede kollega Balthazar en nat den 12. august for efterhånden halvandet år siden opdagede, at Jupiter kom til at stå bag ved Venus. Ja, for De har vel hørt om Venus, den store modergudindes stjerne? Symbolet for Adams Eva.
– Joh, det…
– Venus er den strålende Morgenstjerne i øst lige før solen står op.
– Ja, lige dér sover jeg nok.
– Sikkert. Men det gjorde vi heldigvis ikke… Vi fulgte Balthazars opdagelse nat efter nat. Jupiter går så forbi Venus og hen til Regulus, en anden kongestjerne. Jupiter fortsætter – men den standser så igen! Og – ja, det er utroligt – Jupiter går så tilbage forbi Regulus igen den 17. februar og endnu engang den 8. maj.
– Altså øh, prøv lige at forklare det. Hvor gik stjernerne…?
– Altså: planeterne bevæger sig jo i deres ellipse-formede baner. Og de har alle forskellig afstand fra jorden og forskellige hastighed. Unge mand! De kan slet ikke fatte, hvor langt væk nogle af dem er. For os ser de ganske små ud, planeterne, men jeg kan love Dem for, unge mand, at de er store. De er enorme. De er tusind gange tusinde millioner…
– Ja, men nu synes jeg lige, De var ved at forklare, at stjernerne gik sig en tur.
– Neeej, de GÅR jo ikke. De, de… Nå, lige meget. De bevæger sig i deres evige ellipser…
– Ellipser?
– Ja, eller cirkler, skæve cirkler, ligesom hvis man trækker en cirkel ud i siderne.
– Nå, sådan.
– Men Jupiter bevæger sig altså tusinder af mil bag ved Venus’ bane. Men så mødes de – altså sådan ser det ud fra jorden – og så vandrer Jupiter videre, men så går den tilbage, ligesom i en sløjfeformet bevægelse. Er det ikke fantastisk?
– Joh, det… Men De var så først i Jerusalem for at besøge Kong Herodes. Hvorfor det?
– Fordi stjernen jo stod i Løvens stjernetegn.
– Og… og…?
– Løven er jo stjernetegnet for Judas stamme. Løven af Juda! De går vist for lidt i synagoge, unge mand! Er der slet ingen huller i deres uvidenhed?
– Joh, altså, jeg ved godt at Jerusalem, det er ligesom Judas stammes hovedstad…
– Ja, og derfor tog vi til Jerusalem. Men vi fik så at vide af de skriftlærde i Templet, at Messias skulle fødes i Betlehem ifølge de gamle profetier. Ja, vi troede ærligt talt, at det var løgn – for jeg mener, Betlehem er jo ikke ligefrem Bagdad by night, vel?
– Vores by er ellers vokset en del på grund af fåreavlen.
– Ja, ja, det er godt med Dem. Fåreavl? Pyh! Vi taler om, at Messias er født her.
– Hvor?
– Hør nu! Da vi så er på vej hertil den 17. juni lige omkring kl. 8 om aftenen, så ser vi alle tre stjerner igen i vest, og de er som én kæmpestor stjerne – som en stjernesol. Og den står lige over det lille Betlehem. Det var helt fantastisk. Vi blev meget, meget glade…
Dr. Melchior red alt hvad han kunne på sin hurtige kamel. Ja, ja. Han kunne jo godt have ventet på os andre, der måske ikke har så hurtig en kamel… Men lad nu det ligge.
Men jeg får så øje på den her grotte, en form for stald, og et eller andet siger mig, at det er dér.
– At hvad er dér?
– At Messias er dér. Vi gør holdt og møder så hr. Josef, som venligt, men lidt forsigtigt lukker os ind til Jomfruen og det nyfødte barn i grotten.
Ja, Jomfruen, det er jo netop navnet på et af de vigtigste stjernebilleder, unge mand. Jomfruen med barn. Og der er også kvisten i hendes hånd, og Isajs stub, og – ja, det forstår De nok ikke. Men det er stort. Meget stort, det der sker.
– Okay, men det er altså de der tre stjerner ved siden af hinanden, der får jer til at komme her til Betlehem?
– Ja, og alle de andre stjernebilleder, som jo alle handler om, at der skal komme en hersker, en Messias, en frelser, en Herkules, en slangebetvinger.
Ja, jeg forstår ikke, at man ikke véd mere om den slags her til lands. Hos os er det jo noget, alle ved noget om. Dog ikke på samme høje niveau som mig og mine to kolleger, naturligvis.
– Er De så sikker på, at den nyfødte fattige lille dreng – er sådan en Messias?
– Ja, tror De ellers, at vi ville have givet moderen Maria vores guld, røgelse og myrra? Det er tegn på den højeste respekt.
Vi faldt på knæ, og vi bøjede os dybt i støvet, for vi véd, at det lille barn på en eller anden mærkelig måde vil blive den mægtige hersker, som alle stjernebillederne og alle de gamle profetier fortæller om.
– Skal De så ind til Kong Herodes og fortælle ham, at der er født en ny konge? Vi kunne godt bruge en afløser…
– Næh, det er jeg nu ikke så sikker på.
– Hvorfor ikke?
– Dr. Melchior nævnte for mig her til morgen, at han har haft en underlig drøm. En meget livagtig drøm. Med blod og soldater og dræbte børn… Ja, et rent Ramaskrig.
– Tror De, det er et varsel om noget, som kommer til at ske?
– Det er jeg bange for. Dr. Melchior blev advaret i drømmen mod at vende tilbage til Kong Herodes. Så vi tager faktisk af sted lige om lidt.
– Hvorhen?
– Vi tager ned sydover – til Petra i Jordan, og derfra tilbage til Harram, vil jeg tro.
– Og hvad med den lille familie Josefsen? Hvor er de pludselig blevet af?
– Nu må de ikke spørge så meget. Det er faktisk en hemmelighed, hvor de befinder sig.
– Nå, det var ellers en god nyhed…
– Unge mand, De har slet ingen anelse om, hvor stor en nyhed, det er. Men det vil de forstå, hvis De lever længe nok. Men nu kalder dr. Melchior på mig og dr. Balthazar. Så er der afgang på kamelerne.
– Ja men tak for interviewet.
– Ja, sørg nu for at stave mit navn rigtigt. Det er dr. Kas-par. Med p ligesom i ph.d.

Sidste nyt

Ifølge en lokal kilde har en engel vist sig for barnets far, Josef, i en drøm. »Stå op og flygt til Egypten med barnet og dets mor,« skulle englen have sagt. Og siden har ingen set Josef og Maria og barnet. Muligvis er de allerede på vej syd på til Egypten.

 

‘Mattæus skriver fra Betlehem News’