30.000 fejrer nytår i Prag

Taizé-fællesskabet holder i år sin store nytårskonference fra den 29. december i Prag.

Nytåret kan fejres på mange forskellige måder. Titusindvis af unge fra Taizé mødes til bøn for verden i prag.
Nytåret kan fejres på mange forskellige måder. Titusindvis af unge fra Taizé mødes til bøn for verden i prag.

Fra 29. december til 2. januar 2015 vil omkring 30.000 unge kristne med katolsk, ortodoks eller protestantisk baggrund mødes til bøn, lovsang og fælles nytårsfejring i Prag.

I 2013 blev Taizé-konferencen holdt i Strasbourg, hvor blandt andet Prags ærkebiskop, Cardinal Dominik Duka, inviterede de unge til dette års konference i Prag. ’Byernes Moder’ ligger midt i Europa og er et åndeligt og kulturelt center både for Tjekkiet og for hele Central-Europa, sagde han og fortalte om byens mange kirker og katedraler. Tema for de seneste års Taizé-konferencer har været ’En ny solidaritet’.

Det sker netop nu i Prag: 30.000 unge indtager byen med bøn og lovsang, mens de får nye venner og lærer nye kulturer at kende på tværs af landegrænser og verdensdele. Ialt 17 kirker i Prag slår dørene op for Taizé-gæsterne d. 30. og 31. december.
Det sker netop nu i Prag: 30.000 unge indtager byen med bøn og lovsang, mens de får nye venner og lærer nye kulturer at kende på tværs af landegrænser og verdensdele. Ialt 17 kirker i Prag slår dørene op for Taizé-gæsterne d. 30. og 31. december.
Fornyelse til Europa

Omkring 23.000 fra 65 forskellige lande – bliver indkvarteret hos lokale kirkemedlemmer i Prag. Dermed lærer de både de lokale kristne og deres kirker at kende og spiser flere måltider sammen med dem. På konferencen er der 30 workshops at vælge imellem, og man mødes til store fællesmøder med lovsang og bøn i de store kirker samt i konferencehallen.
– Vi ser frem til, at I kommer og er med til at bringe fornyelse til Europa, sagde en af de tjekkiske præster til deltagerne ved nytårskonferencen i Strasbourg sidste år.

Nytår – ’Nationernes fest’

Nytårsaftensdag er der fokus på bøn om fred i verden. Efter midnat er der ’Nationernes Fest’, hvor man fejrer det nye år på mange forskellige måder i overensstemmelse med deltagernes nationale traditioner.