Ny Exodus-film er fyldt med historiske fejl

Den nye film om udvandringen fra Egypten er fuld af fejl. MF's Lektor i Gammel Testamente, Carsten Vang, vil belyse, hvad Bibelen, Egyptens historie og arkæologien siger om begivenhederne.
Den nye film om udvandringen fra Egypten er fuld af fejl. MF’s Lektor i Gammel Testamente, Carsten Vang, vil belyse, hvad Bibelen, Egyptens historie og arkæologien siger om begivenhederne.

Lektor Carsten Vang går i rette med fejlene ved et foredrag på Menighedsfakultetet.

Den 19. januar er der foredrag på Menighedsfakultetet i Aarhus om Israels udvandring af Egypten.

I den biografaktuelle film ’Exodus’ bliver Bibelens fortælling om israelitternes slaveri i Egypten og deres udvandring behandlet særdeles frit. Ifølge Menighedsfakultetets GT-ekspert, Carsten Vang, boltrer filmen sig ligefrem i historiske fejl. Han vil derfor i et foredrag om emnet: ’Israels udvandring fra Egypten – fabelagtig fortælling eller historisk hændelse?’ belyse, hvordan arkæologien og den egyptiske historie kan kaste lys over Bibelens skildring af udvandringen fra Egypten.

Hvad viser arkæologien?

Mange bibelforskere mener, at den bibelske fortælling om Israels udvandring snarere er en myte end en faktuel, historisk skildring af, hvordan Faraos slaver forlod Egypten under dramatiske omstændigheder. Ofte henviser de til, at arkæologerne ikke har fundet det mindste spor efter israelitternes udgang af Egypten. Men hvad er grunden til, at de egyptiske kilder hverken nævner israelitternes trældom eller deres exodus? Og hvad siger de nyeste arkæologiske undersøgelser af det sted, som israelitterne ifølge Bibelen sled sig i stykker på at bygge? Meget mere, end vi skulle tro, mener Carsten Vang:
– De allernyeste fund fra byen Ramses gør, at beretningen om Israels udvandring nu for første gang bliver historisk mulig, forklarer han. Foredraget holdes på Menighedsfakultetet i Aarhus mandag aften den 19. januar.