Vinterhjælp til de fordrevne i Nordirak

Mission Øst uddelte for 800.000 kr. ekstra vinterhjælp til de fordrevne kristne og yezidier i Nordiraks kurdiske bjerge.
Mission Øst uddelte for 800.000 kr. ekstra vinterhjælp til de fordrevne kristne og yezidier i Nordiraks kurdiske bjerge.

Mission Øst uddeler vintertøj, tæpper og byggematerialer til fordrevne kristne og yezidier i Irak.

Mellem jul og nytår uddelte Mission Østs medarbejdere i landet vintertøj, termotæpper og byggematerialer til kristne og yezidier, som havde søgt tilflugt i ufærdige bygninger i de kurdiske bjerge i Nordirak. Presenninger og brædder skaber ly for vinden, tøj og tæpper holder på varmen. – Nogle havde tag over hovedet, men de fleste manglede tøj, ejendele og liggeunderlag, fortæller den projektansvarlige i Irak, Sigurd Sørensen, og fortsætter: – Vi ankom til en by, hvor de ikke havde modtaget nogen hjælp overhovedet. Utroligt mange mennesker strømmede os i møde fra lave skure og noget, der lignede en slags lagerlokaler.

Ekstra gave til akut behov

På grund af de usædvanlig mange humanitære katastrofer i 2014, bl.a i Nordirak, gav Udenrigsministeriet i december ekstraordinært 800.000 kr. mere til Mission Østs arbejde i kriseområder. Organisationen valgte at bruge disse ekstra midler til uddeling af vinterudstyr i Nordirak. Desuden har Mission Øst, takket være de mange støttekroner indsamlet gennem en omfattende kampagne i bl.a. Udfordringen, kunnet uddele vinterhjælp til de trængende i Dahuk-provinsen i hele december måned. Her fortæller kvinden Madid, som er på flugt fra Islamisk Stat (IS) med sine to små børn:

En lille fyr har fået en pakke med tæpper til at holde varmen.
En lille fyr har fået en pakke med tæpper til at holde varmen.
Mine børn fryser

– Vi fryser og har kun brug for varme. Jeg kan ikke blive her med mine børn vinteren over. Jeg må væk, for jeg er bange for kulden og sneen, siger hun. Udover hjælp til at klare kulden, har Mission Øst også støttet de fordrevne med penge til livsvigtig medicin. Og hjælpen fra de danske givere og donorer falder på et tørt sted.

Tak fra 85-årig

Najiba er en kvinde på 85 år, og hun takker hjerteligt for hjælpen gennem Mission Øst: – Tak, og må Gud redde jer fra alle jeres problemer, fordi I har hjulpet os inden vinteren. I er alle mine børn. Den bevægede projekt-ansvarlige fortæller fra uddelingen: – Jeg er glad og stolt over, at vi i Mission Øst kan række ud til de mest sårbare fordrevne i afsidesliggende landsbyer, som ellers nemt bliver glemt, siger Sigurd Sørensen. Mission Øst fortsætter indsatsen blandt de 500.430 fordrevne i Dahuk-provinsen, hvor kun 24% har fået plads i flygtningelejre. De øvrige har slået sig ned overalt, hvor de kan finde ly for vind og kulde. Der er 1 million fordrevne i Nordirak og over 2 millioner i hele Irak.

Hvem er Mission Øst?

Mission Øst er en dansk international udviklings- og nødhjælpsorganisation grundlagt i 1991 af lægen Kim Hartzner og hans far René Hartzner som en reaktion på nøden i Østeuropa. Mission Øst arbejder ofte i svært tilgængelige områder, og indtil 2005 byggede Mission Øst over en fireårig periode huse og vandsystemer til hjemvendte irakere i det nordlige Irak. Dengang var organisationen en af de første danske organisationer, som gik ind i området og en af de sidste, der trak sig ud, fortæller Peter Sigetty Bøje, der er ny vicegenralsekretær.