Ny tegneserie på bagsiden om Livets gang… i Lemvig i 50’erne

Efter i nogle år at have haft Sten & Stoffeer som tegneserie her på bagsiden, skifter vi nu til “Livets gang i Lidenlund”.

Det er en rigtig dansk tegneserie om livet i en dansk provinsby, – og hvis man ser godt efter, så kan man genkende Lemvigs kirkekuppel og andre lokale forhold i den vestjyske by. Tegneren Henning Gantriis var nemlig inspireret af sin fødeby Lemvig, da han i 1954 begyndte sin tegneserie i Politiken.

Gadespejlene

Serien minder om Gustav Hvids romaner om Livsens Ondskab og Knagsted. Der er ingen hovedperson, men vi følger gennem gadespejle og sladder livets gang i den lille købstad: Avisredaktørens trængsler med borgmesteren, kunstneren, der har sit udkomme som skiltemaler, og stationsforstanderen, der forsøger at styre togdriften.

Danmark i 50’erne

Selv om lokale vil kunne genkende landskaber, gadebilleder, bygninger og personer fra Lemvig by, så er historierne om den lille provinsby og dens beboere almene. Tegnerens pen fanger præcist begivenheder, mennesketyper og replikker, der ville kunne opleves i enhver lille by. Tidsbilledet er typisk for 1950erne og 60erne, selv om tegneren også hentede aktuelle tendenser og moder ind i sin serie. Men de lokale kan genkende Lemvigs karakteristiske kirketårn, Torvet og Vestergade, havnen, Lystanlægget og Musiktribunen. Nogle gange har Gantriis tegnet bygninger og personer direkte, andre gange har han blandet tingene.

Borgmesteren, pastoren, redaktøren, doktoren…

Pastor Svolm ligner til forveksling virkelighedens provst Obel af ydre, mens redaktør Ansatz vistnok er en ligelig blanding af nogle af byens tidligere avisredaktører. Doktor Bramsig er en tro kopi af en lokal læge, doktor Nørby, som heller ikke var bange for at sige sin mening lige ud.

Lokalt museum

Kort før tegneren Henning Gantriis’ død i 1989 erhvervede Lemvig Museum en samling på 100 originaltegninger til tegneserien. Senere fik man fra hans arvinger flere strimler fra forskellige perioder og en fin samling skitser. Museet overtog også Gantriis’ arbejdsbord og tegnesager.

Café Perlen

Mange besøgende spørger, hvor “Café Perlen” lå i virkeligheden. “Perlen” var navnet på en guldsmedeforretning, der lå i Vestergade. Den tilhørte Chr. Strande, der var en fornøjelig person. I hans baglokale samledes en flok venner og fik en lille én – og det var dette baglokale, der fik navnet “Café Perlen”.

I Lemvig var der tidligere en mængde værtshuse og flere hoteller med servering, så selv om “Café Perlen” altså aldrig har været navnet på et værtshus, så er billedet af byens rigelige værtshusliv rigtigt nok.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Livet på godt og ondt

Livets gang i Lidenlund er blevet kaldt en “kærlig samfundssatirisk tegneserie”. Den gør lidt grin med borgermusikken, men ikke ondartet.

Så selv om personerne drikker lidt vel meget, og ind i mellem også bander, som folk nu gør, så håber vi ikke, det vil starte en Muhammed-krise blandt vores læsere. Vi prøver at undgå striber med bandeord, men skulle der smutte et med, så tag det som et eksempel på den velkendte verden, vi lever i på godt og ondt.

Det er jo ikke alle, der nyder tegneserier, Og få et smil over det velkendte


Artiklen fortsætter efter annoncen:tegneserie-lidenlund-dj09(jul)