Tirsdag vil regeringen afskaffe bededag

På tirsdag skal der stemmes i folketinget om at afskaffe Store Bededag. Det er SVM-regeringen, der ønsker at afskaffe denne helligdag. Men modstanderne prøver indtil det sidste at forhindre, at bededag bliver afskaffet.
SF, Enhedslisten, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne har ophævet de såkaldte clearingaftaler forud for afstemningen om afskaffelsen af store bededag på tirsdag d. 28. februar. Normalt har partierne en gentleman-aftale om at cleare hinanden, sådan at hvis en af regeringens folketingsmedlemmer ikke kan være til stede, så undlader en fra oppositionen at møde op i salen. På den måde undgår man, at alle 179 medlemmer skal være i salen til alle afstemninger.

Men den går ikke med afstemningen om bededags afskaffelse. Her vil SF, Enhedslisten, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne at tvinge alle folketingsmedlemmer til at tage stilling.

”Kritikken er massiv af regeringens forslag om at afskaffe store bededag. Vi synes, at sagen har en karakter, hvor det kun er rimeligt, at folketingsmedlemmerne skal i salen og trykke ja eller nej,” siger Pia Olsen Dyhr til DR.

Men De Konservative og Venstre vil dog ikke være med til dette “drilleri”, som den konservative leder Søren Pape kalder det.

Aflysningen af clearing-aftaler betyder bl.a. at miljøminister Magnus Heunicke må aflyse en tur til Indien:

”Miljøministeren deltager ikke i det planlagte erhvervsfremstød i Indien grundet opsigelsen af clearingaftaler i forbindelse med afstemningen om afskaffelsen af store bededag,” skriver ministeriet i en skriftlig meddelelse til DR Nyheder.

Og selv om Konservative har udtalt sig imod afskaffelsen af Store Bededag, så er der åbenbart noget, der er vigtigere for Pape:

”Det handler om eksportkroner og økonomi. Det tager vi ærligt talt lidt mere alvorligt,” siger Søren Pape Poulsen til Altinget.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Vil regeringen afskaffe ’helligdage’?
– Det klinger hult, når regeringen i sit regeringsgrundlag kalder Danmark et kristent land samtidig med, at den med et snuptag vil gøre Store Bededag til en almindelig arbejdsdag og fjerne det helt…