Vækkelse på flere universiteter i USA

Her ses nogle få af de studerende, som oplevede vækkelsen på Asbury University. Foto: Josh Sadlon, Christian Post

– Det er Herrens Ånd, som har fundet vej til de studerende, lærerne, de ansatte og hele lokalsamfundet, forklarede rektor ved universitetet i Asbury, hvor man netop nu oplever en stor ”spontan” vækkelse.

Det hele startede som en almindelig ”onsdagsandagt” på det kristne universitet i Kentucky den 8. februar. Prædikanten, Zach Meerkreebs, talte stille og roligt ud fra teksten i Romerbrevet 12 om ægte kærlighed, fortalte redaktøren af universitetets avis.

“Jeg havde været udenfor et par minutter, men følte så et kald til at gå tilbage. Og siden da har det ikke stoppet. Det har været en blanding af lovsang, vidnesbyrd, bøn, syndsbekendelse og stilhed,” fortæller Alexandra Presta. Også en lærer ved skolen beskriver oplevelsen:

”Denne onsdag var alt anderledes. Efter velsignelsen begyndte koret at synge et sidste vers. Og så begyndte der at ske noget, som er svært at beskrive. De studerende blev der. De blev ligesom slået af noget, som så ud til at være en stille, men stærk følelse af transcendens. De blev der og fortsatte med at tilbede,” udtalte Thomas McCall.

Han tilføjer, at han som teolog er på vagt overfor føleri og manipulation, men det var der ikke tale om. Ifølge avisen The Asbury Collegian kunne det store auditorium med plads til 1500 ikke rumme alle deltagerne.

– Vi kunne ikke være i Hughes Auditorium, så vi er flyttet til Estes Chapel i Asbury Theological Seminary på den anden side af gaden, skrev Alexandra Presta.

Folk strømmer til

– Jeg glemmer ikke, hvordan en af de studerende bare løb hen mod mødesalen. Jeg beder om, at vi alle må gøre det, udtalte rektor Kevin Brown.

Herefter gik sagen viralt, og både studerende fra andre universiteter og almindelige mennesker fra ind- og udland begyndte at valfarte til Asbury for at være med. Allerede om torsdagen var der kun ståpladser tilbage i salen. Lokalavisen WYMT skrev, at folk helt fra Oregon, som ligger 3.000 km væk, var rejst til landsbyen Wilmore, der til daglig kun har 6.000 indbyggere.

– Herrens Ånd er tilstede. Han har virkelig fundet vej til hjerter og sind hos de studerende, lærerne, de ansatte og hele lokalsamfundet, udtalte rektor ved Asbury University, dr. Kevin Brown, til avisen. Avisen citerer også en tilrejsende kvinde, som var kommet for at opleve vækkelsen:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der er ingen store lys- eller sceneshows eller den slags. Det er beviset på, at dette kommer fra Herren. Her og nu. Det er utroligt at se. Vi fik et desperat ønske om at være en del af det, sagde Aniston McClellan.

Non-stop lovsang

I en direkte rapport fra Hughes Auditorium skrev Alexandra Presta 12 timer efter prædikenens afslutning:

”Der var ingen, som forventede dette. Det skete på en helt almindelig onsdag. Og alligevel sidder vi her og synger om Guds kærlighed, som strømmer ud over os, og om Hans godhed.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nogle mennesker sov i auditoriet, men andre tog hjem og kom tilbage næste dag. Universitetet sørgede for, at der var mad og drikke i kælderen under auditoriet.

’Det er Guds Ord – og vi tror på det’

Prædikanten Bill Ellif fra Arkansas skriver ifølge Christian Headlines, at han beder om, at vækkelsen spreder sig til hele USA:

– Dette er ægte. Gud er meget nær. Tilbedelsen er vidunderlig, forenet og enkel. Der er klaver og guitar, og det bliver ledet af forskellige studerende, som ved, at tilbedelse ikke er et show. Der er næsten altid fuldt omkring alteret, og fantastiske sjælesørgere fra Asbury hjælper dem, skriver Bille Eiliff. Han tilføjer, at han inden for den første time gik fra at være tilskuer til at være en ”ydmyg deltager”.

Eiliff forklarer, at der ikke var tale om manipulation af nogen art, men hver gang, der blev læst fra Bibelen, svarede den store menighed: ”Det er Guds Ord, og vi tror på det”. Der var også helbredelser, både følelsesmæssige, åndelige og fysiske. Der skete hurtigt ægte og livsforvandlende ting for hundreder af personer, tilføjer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Vækkelsen overgår kapaciteten,” skrev myndighederne i Wilmore, som i weekenden måtte lukke indkørslen til landsbyen, fordi 20.000 strømmede til fra nær og fjern.

Tidligere vækkelser

På universitetet i Asbury har man tidligere oplevet vækkelser. En nu pensioneret professor ved navn Steve Seamands fortæller, at denne vækkelse ligner det, der skete i 1970. Dengang stoppede man undervisningen i en uge, men selve vækkelsen fortsatte i tre uger. Der har også været andre historiske vækkelser ved det evangeliske universitet, som blev grundlagt i 1890 af metodisten John Wesley Hughes.

Tro på forvandling

Forfatteren og aktivisten Shane Claiborne er blandt de mange forkyndere, som glæder sig meget over den nye vækkelse. Han peger på, at der også var vækkelser i det 19. århundrede omkring prædikanten Charles Finney. Mange af dem, der reagerede på Finneys kald til omvendelse, gik senere ind i kampen for at afskaffe dødsstraf.

”Jeg tror på social transformation. Jeg tror også på personlig og åndelig transformation,” forklarede Shane Claiborne.

Gud helbreder

”Vi har været her i Hughes-salen i over 100 timer – i bøn, gråd, tilbedelse og enhed – på grund af kærlighed,” skrev redaktør Alexandra Presta i universitets-avisen for Asbury University.

Alexandra Presta beskriver i universitetets avis, hvordan flere studerende har oplevet Guds indgriben i deres liv. En af de kvindelige studerende vidnede om, hvordan hun et halvt år tidligere var kommet ud af et voldeligt forhold med store ar på sjælen. Om torsdagen havde en præst fået en særlig hilsen fra Herren til netop denne kvinde:

“Et andet menneske har knust hendes hjerte. Den person har fået hende til at føle sig knust og værdiløs. Men jeg har en plan om at reparere hendes knuste hjerte. Jeg vil være som en far for hende og have en dyb, personlig relation med hende. Jeg vil helbrede hende på en ufattelig måde og bruge hende på ufattelige måder.”

Også en navngiven førsteårsstuderende, som har ADHD og efter eget udsagn ikke har kunnet tænke klart hele sit liv, fik sig en overraskelse: Siden han trådte ind i Hughes Auditoriet ved 14-tiden onsdag, har han kun haft én tanke i hovedet, nemlig hvor god Gud er. “Jeg vil aldrig væk herfra,” udtalte han.

Nogle studerende, som havde været med til lovprisningen, kom glædesstrålende tilbage til deres klasse med en klar opfordring til kammeraterne: ”Kom og se. Bare fem minutter. Men kom selv og se,” slutter Alexandra Presta.

Vækkelsen har efterhånden spredt sig til flere universiteter, blandt andre Samford i Homewood i Alabama, Lee University i Tennessee og Cedarville University i Ohio.