Ytringsfrihed

Jeg er ikke muslim, men jeg forstår godt noget af muslimernes reaktion på, at deres religion hånes og latterliggøres gennem naive tegninger. Jeg er ikke katolik, men jeg deler pavens fortolkning af ytringsfriheden i en tale fornylig. Paven gav udtryk for, at ytringsfriheden har en begrænsning. ”Der er en grænse”, sagde paven. Man skal ikke provokere. Man skal ikke fornærme andres tro. Man skal ikke gøre grin med andres tro. Det står der også i den franske erklæring om menneskets rettigheder: Friheden består i retten til at gøre alt, som ikke skader nogen anden. Denne erklæring er også i overensstemmelse med ”menneskerettighedserklæringerne” for alle lande.

Jeg er ikke amerikaner, men jeg forstår, at USA tager afstand fra den satire, som florerer i Europa, og de kalder det en unødvendig krænkelse under misforstået dække af ytringsfriheden. Hvis vor statsminister, i sin tale for nylig i København, mener, at en af de danske værdier er, at man i ytringsfrihedens navn har lov til at håne, spotte og latterliggøre andre, og at man igennem dette har en chance for at standse noget af den terror, som i øjeblikket finder sted i Europa, så tager hun fuldstændig fejl. Den form for værdi tager jeg fuldstændig afstand fra. Ytringsfrihed har vi alle, men med ansvar og respekt for andre.

Tage Juhl
Blomstervænget 68
9750 Østervrå