Dansk terroroffer mindet

Formand Natan Sharansky viser monumentet, som nu også bærer navnene på terrorofrene fra Danmark og Frankrig. Valérie Braham (forrest) fra Frankrig mistede sin mand, mens Mordekhai Sergeot og Bodil Uzan mistede sønnen David Uzan.  Foto: Heljä Norberg.
Formand Natan Sharansky viser monumentet, som nu også bærer navnene på terrorofrene fra Danmark og Frankrig. Valérie Braham (forrest) fra Frankrig mistede sin mand, mens Mordekhai Sergeot og Bodil Uzan mistede sønnen David Uzan.
Foto: Heljä Norberg.

De jødiske ofre for terroraktionerne i Paris og København blev mindet i Jerusalem.

Jewish Agency holdt den 22. april en mindehøjtidelighed for terrorofrene fra attentaterne i Danmark og Frankrig.

På de faldnes mindedag i Israel holdt det jødiske bureau en mindeceremoni for ofrene efter terrorangrebene i Danmark og Frankrig. Mordekhai Sergeot Uzan talte om sønnen, som blev dræbt, mens han holdt vagt udenfor synagogen i København.
De seneste ni år har Jewish Agency holdt en mindeceremoni for ofre efter antisemittiske angreb udenfor Israel. Det markeres på yom hazikaron, de faldnes mindedag.

Slagmark uden for Israel

– Dette år har vi lært, at slagmarken ikke bare findes langs Israels græser. Dette år lærte vi igen, at det ikke bare er israelsk territorium, som er mål, men enhver jødisk skole i verden, alle synagoger, selv ethvert kosher-supermarked. Så hvert år oplæser vi navnene på jøder, som er blevet dræbt.
Det er trist, at flere navne er kommet på denne liste, sagde formand Natan Sharansky i sin tale udenfor Jewish Agency’s hovedkontor. Det jødiske bureau har ansvar for immigration og jøder i diasporaen (udlændighed).

Dansk tragedie
 Der blev lagt kranse ved monumentet med bånd i de danske og franske farver.  Fotos: Heljä Norberg.
Der blev lagt kranse ved monumentet med bånd i de danske og franske farver.
Fotos: Heljä Norberg.

Mordekhai Sergeot og Bodil Uzans søn Dan Uzan (37) blev dræbt udenfor synagogen i Krystalgade natten mellem den 14. og 15. februar. Mordekhai Sergeot talte ved Jewish Agency’s hovedkontor til dem, der var kommet for at mindes deres kære.
– I de ti bud er der ting, man ikke skal gøre. De lærer os, at vi må vælge at sige nej; nej til fordomme, til had, vold og korruption. Vi må sige ja til demokratisk frihed.
Min søn levede efter disse principper. Hans budskab var, at det onde vil blive standset af det gode i andres hjerter. Mit håb er, at den demokratiske verden vil forenes og finde sin vej for at bringe os sammen, så verden kan leve i fred, sagde Mordekhai Sergeot Uzan på hebraisk til de fremmødte.
Han afsluttede sin tale med de kendte israelske ord ”am Israel chai” som betyder ’Israels folk lever’.
Danmarks viceambassadør Signe Biering Nielsen lagde en krans på et monument, som nu har fået påført navnene fra terrorangrebene i København og Paris. Før var der omkring 200 navne på monumentet.
– Vi mistede to danskere på angrebsdagen, og det blev klart for alle danskere, at det jødiske samfund i Danmark er en meget vigtig del af os; vi ser ikke på dem som adskilt fra samfundet iøvrigt. Dansk og israelsk historie er sammenvævet. Det er rørende for mig at være en del af denne ceremoni, fordi dette er et tab for Israel, men for os som danskere sørger I også over vore døde, sagde viceambassadør Signe Biering Nielsen fra Danmarks ambassade i Tel Aviv.

Ødelagde familie

De fire ofre fra angrebet på Hyper-Cacher supermarkedet i Paris blev også mindet. De dræbte var Phillipe Barham, Yohan Cohen, Yoav Hattab og Francois-Michel Saada.
– Jødehadet kom ind i mit hjem og ødelagde min familie. Det sårer enhver familie i det jødiske folk… Ingen ting vil nogen sinde blive som det var. Jeg prøver at være stærk for mine børn, der er ikke noget alternativ. Mine børn spørger mig hver dag: ”Hvor er pappa?” Jeg forsøger at finde styrke til at fortælle dem, hvilken stor far de havde, hvor meget han elskede dem, og at han nu ser dem fra oven, sagde Valérie Barham i sin tale.
Frankrigs ambassadør Patrick Maisonnave lagde også en krans på mindesmærket.