Jeg har svært ved at glæde mig over noget

 Hver gang den negative tanke dukker op, så skal du sige ”STOP”  og med det samme fokusere på det positive, der er ved den pågældende situation.
Hver gang den negative tanke dukker op, så skal du sige ”STOP” og med det samme fokusere på det positive, der er ved den pågældende situation.

Kære Suh:
Jeg har det irriterende og frustrerende problem, at jeg har svært ved at glæde mig over noget.
Når der sker noget glædeligt i mit liv, fokuserer jeg i stedet for med det samme på de ulemper, der følger med – eller på den ærgrelse det er, når det gode er overstået.
Fx når jeg skal have ferie, så glæder jeg mig kun til den, når der er lang tid til. Når den er inden for rækkevidde, så tænker jeg hele tiden på, at nu er den snart slut, og allerede efter et par dage inde i ferien begynder jeg automatisk at tælle ned til hverdagen starter igen! Det ødelægger jo hele ferien eller den gode oplevelse!
Jeg ved godt, at det er helt åndssvagt, men jeg kan simpelthen ikke lade være. Hvad skal jeg gøre?
Den sortseende

Kære Sortseende
Det er et alvorligt problem, du der beskriver. For netop i glæden over dejlige ting og oplevelser og netop i nydelsen og velværet ligger muligheden for at tanke op med ny energi, nye kræfter.
Jeg vil foreslå dig at arbejde med følgende ting:
– Prøv at tænke over, hvordan din hverdag er skruet sammen. Hvilke krav og udfordringer byder den på? For måske er din hverdag så belastende og udfordrende, at den fylder det hele, også når du skal holde ferie? Måske ligger den af forskellige grunde hele tiden i dit baghoved, som noget du burde forholde dig til, eller som en konstant trussel? Hvis det forholder sig sådan, så ville jeg mene, at du bør få gjort noget ved de forhold, du til hverdag lever under.
Naturligvis skal ferie og fritid være noget særligt, netop fordi det er en anledning til at tage en pause fra hverdagens krav og trivialiteter – men hverdagen bør ikke være så belastende, at det er et mareridt at vende tilbage til den, når ferien er slut! Hvis det er sådan, så er der noget galt med dine prioriteringer og grænsesætninger.
– I stedet for at give op overfor det negative fokus, så skal du tage kampen op! Det negative fylder i den grad, du giver det lov til det. Og det er ganske rigtigt lettere sagt end gjort, men det kan lade sig gøre.
Når du derfor næste gang står overfor en god oplevelse eller en ferie, så skal du bevidst tænke og tale positivt om det. Hver gang den negative tanke dukker op, så skal du sige ”STOP” inde i hovedet, og allerhelst højt med din mund, og med det samme fokusere på det positive, der er ved den pågældende situation. For hver negativ tanke, helst 3-5 positive ting. Det gør ikke noget, at du gentager den samme positive ting mange gange.
– Du skal øve dig i at være i nuet. Og det kan være rigtig svært, især, hvis du er vant til at bekymre dig om fremtiden.
Prøv at være bevidst om at forstærke de sanseindtryk, der er i den givne situation. Lyd: luk øjnene og koncentrer dig om lyden af biernes summen, blæsten i træerne eller hvad det nu måtte være. Fordyb dig i lyden og dan dig billeder, der passer til.
Visuelt: studér de ting, du finder fascinerende, smukke, inspirerende. Giv dig god tid til at kigge på den enkelte ting, detaljerne, nuancerne. Lad det prente sig ind på nethinden. Lugt: indsnus lugtene/duftene og registrer dem i din hjerne, i dit indre. Vær opmærksom på, hvad du oplever ved det. Føl: Brug kroppen i form af bevægelse, mærk/føl omgivelserne omkring dig så meget du kan og fokuser på den kropslige fornemmelse ved det.
Jo mere du fordyber dig i at være til stede fuldt ud i den givne situation, jo mindre plads er der til bekymringerne – der er ganske enkelt ikke plads til begge dele.
Hilsen Suhif (document.currentScript) {