Dronningen vovede at stole på Jesus

Margrethe II af Danmark.  Fotograf Johannes Jansson norden.org
Margrethe II af Danmark.
Fotograf Johannes Jansson norden.org

Dronningen Margrethe II, som i dag fylder 75 år, er kendt for sine nytårs-taler, sin kunst – og sin kristne tro.

Danmarks dronning, hvis valgsprog er ’Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke’, kan i dag d. 16. april fejre sin 75 års fødselsdag.

For dronning Margrethe, som blev født kun en uge efter den tyske besættelse af Danmark, blev troen dog først levende i 32-års alderen. Det skete i forbindelse med overtagelsen af tronen efter Frederik den IX’s død i 1972.
Dronning Margrethe har i tidens løb givet udtryk for sin tro i flere interviews. Men troen viser sig også i dronningens årlige nytårstaler, som slutter med ’Gud bevare Danmark’ og i mange forskellige typer kirke-kunst.

’Pludselig var jeg ikke mere alene’

Dronning Margrethes officielle valgsprog: Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke, skyldes et åndeligt gennembrud i forbindelse med kroningen. Hun har selv forklaret det således:
– Jeg var klar over, at min gerning som Danmarks dronning ikke var noget, jeg kunne klare alene. Her må noget til, som intet menneske kan give, uanset hvor nært det end står dig, uanset hvor meget du end stoler på det.
Margrethe II blev kronet i 1972 umiddelbart efter sin far Frederik IX’s død. Hun oplevede dengang sit nye ansvar som dronning så tungt, at det fik hende til at søge Gud og hans hjælp. Det førte til en personlig tro, som hun har talt om mange gange siden, bl.a i en samtale med forfatteren Thorkild Hansen i 1991 i Berlingske Tidende. Her sagde dronningen:
– Da min far døde, erfarede jeg, hvilket tungt ansvar, der blev lagt på mine skuldre. Hvor skulle jeg hente hjælp? Jeg fandt intet fra nogen menneskelig side. I min nød søgte jeg Gud, jeg vendte mig til ham med brændende bønner. Jeg stolede på de løfter, som min Frelser havde givet, da han gik hernede på jorden. Pludselig begyndte der at ske noget, jeg oplevede, at jeg ikke mere var alene, jeg havde fået del i noget nyt.
– Jeg var overrasket, for sandt at sige havde jeg hidtil kun teoretisk troet på Guds eksistens, og at det kun var almindelig sædvane at tro på Gud. Nu var jeg blevet vækket op med en revolution i min indre verden. Gud blev en virkelighed for mig.
– At tro på Gud er i dag lige så naturligt for mig som regnen og solskinnet, udtalte dronningen.

Vovede at stole på Jesus

I en periode var dronning Margrethe med i en bibelstudie-gruppe sammen med flere kendte teologer. Om sit forhold til Jesus har dronningen sagt:
– Jesus er Guds vidnesbyrd om, at vi ikke kun har en Gud, der skaber. Vi har en Gud, der kommer til os for at genløse os mennesker til sig. Derigennem, at Gud i sin eneste søn Jesus kom til verden og åbnede sig for os, har vi mennesker fået et vidnesbyrd om, at vi ikke er ensomme.
Jesus var ikke bare et godt menneske. Han var selv Gud, som blev ét med os.
– Gud ved, hvordan det er for mig, når noget ondt møder mig. Gud ved, hvor meningsløst mit liv nogle gange kan føles. Kun få mennesker, ja vel næppe noget – har oplevet det, som Jesus oplevede. Derfor vover jeg at stole på Jesus – som en benådet synder og som dronning.
Dronningen går ikke bare i kirke til højtiderne, men efter devisen så mange gudstjenester som muligt, skrev Solveig B. Berner i en artikel i Udfordringen i 2006.

Kongelig kunst og tro

For ti år siden, i forbindelse med dronningens 65-års fødselsdag udkom en erindringsbog skrevet af journalist Annelise Bistrup. Et af kapitlerne har overskriften ’Med Guds hjælp’.
– Den kristne tro er blevet kernen i mig, selv om jeg ikke er noget særligt fromt gemyt af den grund. Men det er blevet så væsentligt for mig, at jeg ikke kan regne det væk. Troen er mit faste holdepunkt, når tingene ellers kan vælte lidt om ørene på én, fortæller dronningen i bogen.
Hendes tro har også vist sig i forbindelse med kunstneriske udfoldelser. Dronningen har i tidens løb designet kostumer til balletter på Det kongelige Teater, tv-teatret og Tivoli. Men hun har også designet og broderet messehagler og bispekåber til bl.a. domkirkerne i Haderslev og Århus.
Dronningen har illustreret en række bøger, bl.a. J.R.R. Tolkiens bog Ringenes Herre, og har tegnet julemærker. Hun har desuden illustreret Rigs- og Slægtsbibelen for Det Danske Bibelselskab med vignetter. Også bogens omslag er designet efter idé af dronningen. Rigs-og slægtsbibelen er den første bibel, der er udkommet samtidig på dansk, færøsk og grønlandsk.

Prins Henrik blev lutheraner

Dronningen blev i 1967 gift med den franskfødte diplomat Henri-Marie-Jean André greve de Laborde de Monpezat, der er opdraget i en katolsk familie. Han konverterede i forbindelse med brylluppet til den evangelisk lutherske kirke og fik samtidig titlen Prins Henrik eller Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen.
Dronning Margrethe fødte i 1968 Frederik André Henrik Christian (Kronprins Frederik). I 1969 fulgte parrets anden søn Joachim Holger Waldemar Christian (Prins Joachim).